Osterin yliherkkyys on tila, jossa henkilöt kokevat haitallisia oireita osterin syömisen jälkeen. Toisin kuin osteriallergiassa, siinä ei ole kyse immuunivasteesta proteiineihin, vaan ongelma johtuu tiettyjen osterissa esiintyvien aineiden vaikeasta sulamisesta.
Osteri-intoleranssi eroaa osteriallergiasta siinä, että se ei aiheuta immuunijärjestelmän vastetta. Osteriallergiassa immuunijärjestelmä tunnistaa tietyt osteriproteiinit haitallisiksi, mikä johtaa allergisiin reaktioihin, kuten nokkosihottumaan, turvotukseen tai hengitysvaikeuksiin.
Jos sinulla on jatkuvasti ruoansulatusvaivoja tai -oireita osterien nauttimisen jälkeen ja epäilet intoleranssia, harkitse keskustelua oireistasi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Hän voi auttaa määrittelemään, onko osteri-intoleranssin tai muiden ruoansulatuskanavan sairauksien testaaminen tarpeen.
Osteri-intoleranssin hoitoon kuuluu osterien ja osteripohjaisten ruokien välttäminen. Ole tarkkaavainen elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä ja ravintoloiden ruokalistoilla, jotta vältät osteria sisältäviä tuotteita. Keskustele terveydenhuollon tarjoajan tai ravitsemusterapeutin kanssa varmistaaksesi, että säilytät tasapainoisen ruokavalion välttäen ostereita.