Salaatti on laajalti käytetty lehtivihreä, joka on suosittu salaateissa ja erilaisissa ruokalajeissa rapean rakenteensa ja mieton makunsa vuoksi. Salaattia on useita lajikkeita, kuten romaine-, jäävuori- ja voisalaattia. Vaikka salaatti on yleisesti ottaen hyvin siedetty ja tunnettu ravitsemuksellisista eduistaan, kuten vähäisestä kaloripitoisuudestaan ja korkeasta vesipitoisuudestaan, joillekin henkilöille voi kehittyä salaatille intoleranssi tai allergia. Salaatti-intoleranssi ja -allergiat ovat harvinaisia, mutta ne voivat aiheuttaa haittavaikutuksia herkillä yksilöillä.....
Salaatti-intoleranssi vaikuttaa ensisijaisesti ruoansulatusjärjestelmään ja aiheuttaa epämukavuutta salaatin syömisen jälkeen ilman, että immuunijärjestelmä osallistuu siihen. Toisaalta salaattiallergia laukaisee immuunivasteen, joka voi aiheuttaa vakavampia oireita, kuten nokkosihottumaa tai hengitystieongelmia.
Harkitse salaatti-intoleranssin testaamista, jos sinulla on jatkuvasti ruoansulatusvaivoja salaatin syönnin jälkeen, erityisesti jos nämä oireet häiritsevät päivittäistä elämääsi tai eivät parane muilla ruokavaliomuutoksilla.
Salaatti-intoleranssin hallintaan kuuluu salaatin välttäminen ruokavaliossasi ja sen huomioiminen sekaruoissa ja salaateissa. Joillakin salaatin kypsennys voi vähentää intoleranssin oireita.