Sitruunasekoiteallergia tarkoittaa allergista reaktiota sitrushedelmien yhdistelmälle ilman yksittäisten lajien erittelyä. Tämä kategoria sisältää usein appelsiinit, sitruunat, limet, greipit sekä saattaa käsittää myös mandariinit, pomelot ja niiden sukulaislajikkeet. Reaktion laukaisevat näille hedelmille yhteiset proteiinit, jotka voivat aiheuttaa erilaisia allergiaoireita.
Allergia johtuu immuunijärjestelmän reaktiosta eri sitrushedelmissä oleviin luonnollisiin proteiineihin. Herkkyys yhdelle sitrushedelmälle ulottuu usein myös muihin samankaltaisten proteiinirakenteiden vuoksi.
Kyllä, kuten monet muutkin ruoka-aineallergiat, sitrushedelmäsekoiteallergia voi kehittyä missä iässä tahansa. Jos epäilet, että sinulle on kehittynyt uusi ruoka-aineallergia, on tärkeää testata, jotta saat oikean hoidon.
Jos kaipaat sitrushedelmien kirpeää makua, voit käyttää resepteissä etikkaa, karpaloita tai granaattiomenamehua. C-vitamiinia voi saada muista hedelmistä ja vihanneksista, kuten kiivistä, mansikoista ja paprikoista.