Omega 3 (alfa-linoleenihappo) ja omega 6 (linolihappo) ovat kaksi välttämätöntä rasvahappoa, mikä tarkoittaa, että niitä ei voida syntetisoida elimistössä ja niitä on saatava ravinnostamme. Rasvahapoilla on erilaisia fysiologisia tehtäviä kehossa. Omega 3 vähentää tulehdusta, kun taas omega 6 voi lisätä tulehdusta kehossa. Siksi niiden välinen tasapaino on erittäin tärkeä.
Omega 3 ja Omega 6 rasvahapot
Omega-rasvahapot kilpailevat samasta konversioentsyymistä, mikä tarkoittaa, että omega 6:n (linolihappo) määrä ruokavaliossasi vaikuttaa suoraan omega 3 -rasvahapon (alfa-linoleenihapon) muuntumiseen. Nämä muuttuvat pitkäketjuisiksi omega 3 -rasvahapoiksi eikosapentaeenihappo (EPA) ja dokosaheksaeenihappo (DHA). Lyhyesti; mitä enemmän omega 6 -rasvahappoja saat ruokavaliostasi, sitä vähemmän omega-3-rasvahappoja EPA- ja DHA-rasvahappoja keho tuottaa. Jotta saat parhaan hyödyn omega 3:sta ja omega 6:sta ruokavaliossa, näiden kahden rasvahapon välinen tasapaino on ratkaisevan tärkeää.
Omega 6 voi aiheuttaa kehon tulehdustilaa
Omega 6 -rasvat voivat vaikuttaa eikosanoidien muodostumiseen – näillä on taipumus stimuloida tulehdusprosesseja kehossa. Itse tulehdus on puolustusmekanismi, jonka oletetaan suojaavan meitä infektioilta ja vaurioituneilta soluilta. Ilman tulehdusta haavat ja tulehdukset eivät paranisi. Krooninen tulehdus puolestaan on haitallista. Krooninen tulehdus voi johtaa sydän- ja verisuoniongelmiin, tyypin 2 diabetekseen, liikalihavuuteen, astmaan, reumaan, syöpään, autoimmuunisairauksiin, mielenterveysongelmiin, maha-suolikanavan sairauksiin ja moneen muuhun. Toimintoja, joissa liian korkeat omega 6- rasvahapon tasot voivat vaikuttaa ovat:
- Veren hyytyminen
- Verenpaineen säätely
- Kolesterolitasot
- Kasvu ja paraneminen
- Verisuonten supistuminen
Omega 6 -rasvahappoja löytyy pääasiassa rasvaisista vihanneksista, kuten rapsiöljystä, auringonkukansiemenistä, auringonkukkaöljystä, soijapavuista ja maissiöljystä sekä jossain määrin siipikarjasta ja lihasta.
Omega 3-rasvahapon terveyshyötyjä
Kuten omega 6, omega 3 on monityydyttymätön rasvahappo, mikä tarkoittaa, että siinä on rasvahappoja, joissa on useita hiiliatomien kaksoissidoksia. Ne erottaa toisistaan kaksoissidoksen sijainti, mikä tarkoittaa, että rasvahapoilla on erilaisia ominaisuuksia. Niille yhteistä on, että niillä on alhainen sulamispiste ja että ne ovat usein nestemäisiä huoneenlämmössä. Monityydyttymättömien rasvojen ero tyydyttyneisiin ja kertatyydyttymättömiin rasvoihin on se, että ne ovat usein herkempiä lämmölle, joka tuhoaa ja hajottaa rasvaa (rasva eltaantuu). Kun rasva eltaantuu, kehomme altistuu oksidatiiviselle stressille, joka muodostaa kehossamme haitallisia vapaita radikaaleja. Monityydyttymättömät rasvat eroavat toisistaan myös positiivisilla ominaisuuksillaan ja terveysvaikutuksillaan. Se, että ne ovat välttämättömiä, tarkoittaa, että ne ovat elintärkeitä ja ne on nautittava joko ruokavalion tai ravintolisien muodossa. Alla on joitain omega 3:n myönteisiä vaikutuksia.
- Rakennusosia aivoille
- Hermosolujen eristäminen aivoissa
- Antioksidanttinen vaikutus
- Estää veren hyytymistä
- Verenpaineen alentaminen
- Laajentaa verisuonia
- Vahvistaa immuunijärjestelmää ja suojaa infektioilta
- Veren lipidihiukkasten tasapaino (huono ja hyvä kolesteroli)
Omega 3 -rasvahappoja on erilaisia. Alfa-linoleenihappoa (ALA) löytyy vihanneksista, pääasiassa saksanpähkinöistä, pellavansiemenistä, chia-siemenistä ja rypsiöljystä. ALA voidaan muuntaa aktiiviseksi omega 3:ksi; Dokosaheksaeenihapoksi (DHA) ja eikosaanipentaeenihapoksi (EPA). Se, kuinka hyvin tämä muunnos toimii, voi vaihdella eri ihmisillä. Miehillä on yleensä huonompi kyky muuttaa ALA:ta EPA:ksi ja DHA:ksi. EPA:ta ja DHA:ta löytyy myös ruuasta, erityisesti rasvaisista kaloista, kuten lohesta, makrillista ja silakasta. Koska on vaikea tietää, kuinka paljon ALA:ta keho pystyy muuttamaan DHA:ksi ja EPA:ksi, on parasta saada nämä rasvahapot suoraan ruokavaliosta. EPA ja DHA ovat erittäin tärkeitä henkiselle suorituskyvylle. Niillä on myös suuri vaikutus syntymättömän lapsen aivojen kehitykseen. Voi olla siis hyvä asia tarkistaa rasvahappotasapaino, jos suunnittelet raskautta. Tutkimukset osoittavat myös, että omega-3:lla on positiivinen vaikutus lasten luku- ja kirjoituskykyyn. Jos olet kasvissyöjä tai vegaani tai jos et syö paljon rasvaista kalaa, suosittelemme täydentämään ruokavaliotasi omega 3:lla.
Testi analysoi seuraavat rasvahapot
Omega-3
- 18:3 Alfa-linoleenihappo (ALA)
- 20:3 Eikosatrieenihappo (ETE)
- 20:5 Eikosapentaeenihappo (EPA)
- 22:5 Dokosapentaeenihappo (DPA)
- 22: 6 Dokosaheksaeenihappo (DHA)
- Kokonais Omega-3
Omega-6
- 18:2 Linolihappo (LA)
- 18:3 Gamma-linoleenihappo(GLA)
- 20:2 Eikosadieenihappo (EDA)
- 20:3 Dihomo-gamma-linoleenihappo (DGLA)
- 20:4 Arakidonihappo (AA)
- 22:2 Dokosadieenihappo)
- Kokonais Omega-6
Suhdelukuja indeksi
- Omega-6/3 suhdeluku
- 18:3 Omega 3- indeksisi
Reviews
There are no reviews yet.