Lihavuus ja ylipaino

Painosta puhuminen on yleensä herkkä aihe, olitpa sitten ali- tai ylipainoinen. Monet ihmiset ajattelevat, että ylipainosta tai lihavuudesta kärsivät painavat  enemmän, koska he syövät enemmän ruokaa ja liikkuvat vähemmän, mutta näin ei ole. Nykyään tiedämme, että syy johtuu useista tekijöistä, joissa perinnöllisyys (geneettinen taipumus) ja elämäntapa (ruokavalio ja liikunta) ovat osa tekijöistä.

Monet ihmiset näkevät laihduttamisen ainoana vaihtoehtona laihtumiselle, mutta on olemassa monia muita selityksiä ja strategioita sille, miten keho voi päätyä tasapainoon ja siten saavuttaa optimaalisen painonsa. Alla on yhteenveto joistakin tärkeimmistä alueista, jotka vaikuttavat siihen, mitä punnitsemme ja jotka saattavat olla tarkistamisen arvoisia, jos kamppailet liikalihavuuden kanssa. (tässä tapauksessa BMI on yli 30)

Hormonit ja ylipaino
Hormonit, jotka hallitsevat meitä eniten, ovat sukupuolihormonimme, ruoansulatushormonimme, kilpirauhashormonimme sekä lisämunuaisen hormonit. Hormonit vaikuttavat painoomme erittäin suuressa määrin, koska ne toimivat kehon merkinantojärjestelmänä ja vaikuttavat siihen, mitä tunnemme, mitä painamme, mihin meille syntyy rasvakertymiä sekä paljon muuhun. Insuliini, kortisoli, sukupuolihormonit estrogeeni, progesteroni ja testosteroni ovat hormoneja, jotka vaikuttavat eniten rasvan varastointiin, samoin kuin kasvuhormoni HG.

Alhaiset testosteroni-, estrogeeni- ja progesteronitasot, stressi, tietyt lääkkeet, unihäiriöt, vaihdevuodet, PCOS ja monet muut asiat, vaikuttavat painoomme.

Yhteenvetona voidaan todeta, että hormoneilla ja painohormoneilla on merkittävä rooli! Voimme kuitenkin vaikuttaa hormoneihimme syömämme ruoan avulla, pitämällä stressitasomme alhaalla, nukkumalla hyvin ja liikkumalla. Saadaksesi käsityksen hormoneistasi, olemme luoneet kaksi sekä miehille että naisille tarkoitettua testiä, joissa analysoidaan tärkeimpiä hormoneja.

Stressi ja ylipaino
Kaikki kehoon kohdistuva stressi, joka saattaa hermostomme ”taistele tai pakene” -tilaan, on haitallista painollemme. Kun keho on jatkuvasti emotionaalisen, psykologisen, fysiologisen, metabolisen tai solun stressin alla, se johtaa usein alhaiseen T3-arvoon (kilpirauhashormoni, jonka toiminta ohjaa aineenvaihduntaamme) ja korkeaan kortisolitasoon. Kortisoli vaikuttaa aineenvaihduntaan ja voi johtaa rasvan kertymiseen vyötärön ympärille, joten kortisolin mittaaminen ja tasapainottaminen on ratkaisevan tärkeää. Olennainen ensimmäinen askel mahdollisessa painonpudotuksessa on vähentää ympäristöstä, syömästämme ruokavaliosta, ajatuksistamme ja liiallisesta fyysistä rasitusta aiheutuvaa stressiä.

Ruokavaliomme on ratkaisevan tärkeä hyvän ruoansulatuskanavan terveyden ylläpitämisessä. Lihavilla on tehty tutkimuksia sen selvittämiseksi, oliko hyvien suolistobakteerien ja terveen painon välillä yhteyttä, mikä osoittautui todeksi. On havaittu, että niillä, jotka söivät runsaasti sokeria, vähän kuitua sisältäviä ruokia ja prosessoituja elintarvikkeita, joissa oli monia lisäaineita, oli suurempi riski sairastua liikalihavuuteen ja tyypin 2 diabetekseen. Toisaalta niillä, jotka söivät yleensä hyvään terveyteen yhdistettäviä ruokia – kuten hedelmiä, vihanneksia, jogurttia ja kalaa – oli paljon monipuolisempi ja parempi suolistofloora, mikä johti vahvempaan immuunijärjestelmään, terveellisempään painoon, parempaan mieleen ja korkeampaan energiatasoon yleensä.

Voi kuitenkin olla haastavaa tietää, onko sinulla hyvä vai huonompi suolistofloora. Tutkimukset ovat osoittaneet, että joillakin bakteereilla on merkittävämpi rooli liikalihavuudessa, kuten Akkermansia muciniphilalla. Voit mitata Akkermansiaa suolistofloorallemme tärkeimmillä bakteereilla.

Genetiikka ja kehon rasvan varastointi
Genetiikkamme vaikuttaa myös painoomme ja siihen, mihin ylimääräinen rasvamme kehossa asettuu. Se vaihtelee ihmisestä toiseen, kerääntyykö ylimääräistä painoasi käsivarsiisi, vyötäröllesi vai reisiisi geneettisen taipumuksen mukaan. Voi myös olla, että sinulla on epäedullinen ns. ”ravitsemuksen jakautuminen”, mikä tarkoittaa, että keho päättää varastoida energiaa rasvasoluihin lihassolujen sijaan.

Hyvä tasapaino omega-3- ja 6-rasvahappojen välillä on erittäin tärkeää, koska epätasapaino voi vaikuttaa muun muassa sydän- ja verisuoniongelmiin, tyypin 2 diabetekseen, lihavuuteen, astmaan, reumaan, autoimmuunisairauksiin, mielenterveysongelmiin sekä aiheuttaa ruoansulatuskanavan ongelmia.

Valitun kaltaisia tuotteita ei löytynyt.