D-arabinitoli on sokerialkoholi, jota käytetään biomarkkerina Candida-infektioiden diagnosoinnissa ja seurannassa, erityisesti immuunipuutteisilla potilailla. Kohonneet D-arabinitolipitoisuudet voivat viitata Candidan liikakasvuun, joka liittyy usein systeemiseen kandidiaasiin. Sen mittaaminen voi tarjota nopeamman ja ei-invasiivisen diagnostisen vaihtoehdon verrattuna perinteisiin viljelymenetelmiin.....
D-arabinitolitasojen testaaminen voi olla erityisen hyödyllistä:
Kohonneet D-arabinitolipitoisuudet ovat tyypillisesti osoitus Candida-hiivatyypin liikakasvusta tai infektiosta. Korkeisiin D-arabinitolipitoisuuksiin liittyvät oireet voivat vaihdella Candida-ylikasvun laajuudesta ja sijainnista riippuen. Yleisiä oireita ovat mm:
Kohonneiden D-arabinitolitasojen korjaaminen edellyttää yleensä taustalla olevan Candida-ylikasvun tai -infektion korjaamista, sillä D-arabinitoli on tämän tilan biomarkkeri. Seuraavassa on joitakin yleisiä strategioita:
Useat tekijät voivat vaikuttaa D-arabinitolipitoisuuksiin, jotka liittyvät pääasiassa Candida-lajien läsnäoloon ja aktiivisuuteen elimistössä. Keskeisiä tekijöitä ovat mm: