25-hydroksyli D3-vitamiini (25(OH)D3) on ihmisen elimistössä kiertävä D-vitamiinin pääasiallinen muoto ja tarkin merkkiaine D-vitamiinitason arvioimiseksi. Sitä syntetisoidaan iholla altistuessa auringon UVB-säteilylle, ja sitä voidaan saada myös ravinnon lähteistä, kuten rasvaisista kaloista, munankeltuaisista ja D-vitamiinilla täydennetyistä elintarvikkeista. Kun D3-vitamiini on tuotettu iholla tai saatu ravinnosta, se muunnetaan maksassa 25(OH)D3-muotoon, joka on D-vitamiinin tärkein varastomuoto. Tämä muoto on välttämätön kalsiumin ja fosfaatin tasapainon ylläpitämiseksi, luuston terveydelle, sekä immuunijärjestelmän, endokriinisten ja neuromuskulaaristen toimintojen säätelemiseksi.
Koska se heijastaa sekä auringonvalosta tuotettua endogeenista D-vitamiinia että ravinnosta tai ravintolisistä saatavaa määrä, 25(OH)D3 tarjoaa kattavan näkymän kehon D-vitamiinitasoihin.
Matala taso voi liittyä luiden demineralisaatioon, lisääntyneeseen murtumien riskiin, lihasheikkouteen, väsymykseen ja heikentyneeseen immuunivasteeseen.
Kyllä, D3-vitamiini on yleisesti ottaen tehokkaampi kuin D2-vitamiini nostamaan ja ylläpitämään kokonaisvitamiinitasoa sen pidemmän puoliintumisajan ja korkeamman sitoutumisaffiniteetin vuoksi kehossa.