Alaniinilla, joka ei ole välttämätön aminohappo, on ratkaiseva rooli elimistön aineenvaihdunnassa. Se osallistuu typen siirtoon perifeerisistä kudoksista maksaan ja auttaa glukoosin tuotannossa paastotilojen aikana. Tätä aminohappoa syntetisoidaan elimistössä ja sitä esiintyy useissa ravinnonlähteissä, joten se on kehon toimintojen saatavilla.....
Alaniinipitoisuuksien testaaminen voi olla hyödyllistä maksasairauksia sairastaville henkilöille, sillä alaniinipitoisuudet voivat osoittaa maksan toimintaa. Urheilijat voivat myös seurata alaniinipitoisuuksia suorituskyvyn ja palautumisen optimoimiseksi, sillä alaniinilla on tärkeä rooli lihasten aineenvaihdunnassa. Lisäksi aineenvaihduntahäiriöistä kärsivät tai erityisruokavaliota noudattavat voivat seurata alaniinitasoja varmistaakseen tasapainoiset aminohappotasot.
Runsaasti proteiinia sisältävät elintarvikkeet ovat erinomaisia alaniinin lähteitä. Näitä ovat liha (erityisesti naudan- ja sianliha), siipikarja, kala, maitotuotteet, kuten juusto ja jogurtti, sekä kasviperäiset lähteet, kuten soijapavut, siemenet ja pähkinät. Näiden elintarvikkeiden monipuolinen käyttö takaa riittävän alaniinin saannin.
Alaniinilisäys voi parantaa glukoosiaineenvaihduntaa, mikä hyödyttää urheilijoita ja henkilöitä, joilla on epäsäännöllinen verensokeri. Se voi myös tukea immuunijärjestelmän toimintaa ja edistää lihasten terveyttä, erityisesti niillä, joilla on lihaksia kuluttavia sairauksia. Lisäksi alaniini voi auttaa harjoituksen jälkeisessä palautumisessa auttamalla lihaskudoksen uudelleenrakentamisessa.