Ammoniakki on typpipitoinen yhdiste, jota suolistossa muodostuu proteiinien ja aminohappojen hajoamisen kautta suolistobakteerien toimesta. Terveessä suolistossa suurin osa ammoniakista käytetään mikrobien toimesta tai se imeytyy ja eliminoidaan maksassa. Kohonneet ulosteen ammoniakkitasot voivat viitata liialliseen proteiinien fermentaatioon, suolistodysbioosiin tai hyödyllisten ja taudinaiheuttajien bakteerien epätasapainoon. Korkeat tasot voivat aiheuttaa limakalvon ärsytystä, tulehdusta ja heikentää suoliston esteen toimintaa. Ammoniakkitasot ovat hyödyllinen mittari mikrobisen proteiiniaineenvaihdunnan ja suoliston terveyden arvioinnissa.
Se heijastaa proteiinin hajoamisen ja käymisen määrää suolistossa. Kohonneet tasot viittaavat usein mikrobitasapainon häiriöön tai liialliseen proteiinin saantiin.
Mahdollisesti kyllä. Liiallinen ammoniakki voi ärsyttää suolinahkaa, edistää tulehdusta ja vaikuttaa suoli-aivot-akseliin.
Mahdollisia syitä ovat runsasproteiiniset ruokavaliot, vähäinen kuitujen saanti, dysbioosi tai ammoniakin heikentynyt muuntuminen hyödyllisten bakteerien toimesta.
Matala taso katsotaan tyypillisesti suotuisaksi, mikä osoittaa tehokasta mikrobitasapainoa ja rajoittunutta proteiinien mätänemistä.
Strategioihin voi kuulua ylimääräisen proteiinin vähentäminen, fermentoituvan kuidun lisääminen sekä terveen mikrobiston tukeminen probioottien tai prebioottien avulla.