Fenyylialaniini (Phe) on välttämätön aminohappo, joka tukee aivojen toimintaa ja mielialaa. Se on tarpeellinen proteiinien ja välittäjäaineiden, kuten dopamiinin, tuotannolle, mikä vaikuttaa mielenterveyteen. Fenyylialaniinia saa ruoasta, kuten lihasta, kalasta, maitotuotteista ja soijatuotteista.
Fenyylialaniinipitoisuuksien testaaminen voi olla erityisen tärkeää henkilöille, joilla on metabolisia häiriöitä, kuten fenyyliketonuria (PKU), jossa fenyylialaniinin prosessointi on heikentynyt. Siitä on hyötyä myös henkilöille, joilla on väsymyksen, masennuksen tai ihosairauksien kaltaisia oireita, sillä fenyylialaniini on ratkaisevan tärkeää neurotransmitterien tuotannolle ja ihon terveydelle.
Fenyylialaniinia on runsaasti proteiinia sisältävissä elintarvikkeissa, kuten naudanlihassa, siipikarjassa, sianlihassa ja kalassa. Myös maitotuotteet, kananmunat ja soijatuotteet sisältävät merkittäviä määriä. Kasvipohjaisessa ruokavaliossa pähkinät, siemenet ja palkokasvit ovat hyviä lähteitä, vaikka niiden pitoisuus on yleensä pienempi kuin eläinproteiineissa.
Fenyylialaniinilisäyksestä voi olla hyötyä mielialan ja kognitiivisten toimintojen parantamisessa, koska sillä on merkitystä välittäjäaineiden synteesissä. Se voi auttaa masennuksen ja Parkinsonin taudin kaltaisten sairauksien hoidossa. Fenyylialaniinia käytetään myös ihosairauksien, kuten vitiligon, hoidossa.