Indole-3-etyyihappo on tryptofaanista peräisin oleva metaboliitti, jota muodostavat suolistobakteerit. Se osallistuu suoli-maksan viestintään ja voi vaikuttaa oksidatiiviseen stressiin sekä suolen läpäisevyyteen. Kohonnut IAA saattaa heijastaa dysbioosia, lisääntynyttä bakteerien tryptofaanimetaboliaa tai muuttuneita maksan detoksifikaatioreittejä. Normaalit pitoisuudet viittaavat tasapainoiseen suolistomikrobiston toimintaan ja tehokkaaseen metaboliseen poistoon.
Korkeat IAA-tasot voivat viitata suoliston mikrobiston epätasapainoon, liialliseen bakteerien tryptofaanimetaboliaan tai heikentyneeseen maksan detoksifikaatiotehoon. Kohonneet arvot voivat joskus liittyä oksidatiiviseen stressiin tai lisääntyneeseen suoliston läpäisevyyteen.
IAA:n testaus voi olla hyödyllistä henkilöille, joilla on vatsavaivoja, kuten turvotusta tai ruoka-aineyliherkkyyksiä, tai epäillyn maksan kuormituksen yhteydessä. Sitä voidaan myös käyttää arvioitaessa tryptofaanimetaboliaa väsymyksestä, tulehduksesta tai aineenvaihdunnan epätasapainosta kärsivillä henkilöillä.
IAA:tä tuottavat suolistobakteerit ravinnosta saadusta tryptofaanista. Sen tasot riippuvat mikrobien monimuotoisuudesta, ruokavalion koostumuksesta ja maksan toiminnasta. Dysbioosi, huono ruoansulatus tai heikentynyt detoksifikaatio voivat kaikki nostaa IAA:n tasoa.
Kyllä. Tasapainoisen suoliston mikrobiotan tukeminen prebioottisten kuitujen, antioksidanttien ja vähentyneen myrkkyaltistuksen avulla voi auttaa säätelemään IAA:n tuotantoa. Maksalle suunnatun detoksifikaation edistäminen sekä ravinteikas, tulehdusta ehkäisevä ruokavalio tukevat myös terveellisiä tasoja.