Monityydyttymättömät Omega-3 (PUFA ω-3) rasvahapot ovat välttämättömiä ravintoaineita, jotka tukevat yleistä ihmisen terveyttä. Ne esiintyvät erityisesti kaloissa, siemenissä ja pähkinöissä, ja niillä on keskeinen rooli aivojen toiminnassa, sydän- ja verisuoniterveydessä sekä neurologisessa kehityksessä.
Monityydyttymättömät omega-3-rasvahapot ovat ryhmä välttämättömiä rasvahappoja, joihin kuuluvat ALA (alfalinoleenihappo), EPA (eikosapentaeenihappo) ja DHA (dokosaheksaeenihappo). Niitä kutsutaan "välttämättömiksi", koska elimistö ei pysty syntetisoimaan niitä, vaan ne on saatava ravinnosta. Omega-3-rasvahapot tunnetaan tulehdusta ehkäisevistä ominaisuuksistaan ja niiden merkityksestä sydämen ja aivojen terveydelle.
Omega-3-rasvahapot ovat elimistön solukalvojen keskeisiä komponentteja, ja ne vaikuttavat solureseptorien toimintaan näissä kalvoissa. Ne tarjoavat lähtökohdan sellaisten hormonien valmistukselle, jotka säätelevät veren hyytymistä, valtimoiden seinämien supistumista ja rentoutumista sekä tulehdusta. Omega-3-rasvahapot sitoutuvat myös solujen reseptoreihin, jotka säätelevät geneettistä toimintaa, minkä vuoksi ne ovat niin tärkeitä aivojen toiminnalle ja kehitykselle sekä sydän- ja verisuoniterveyden ylläpitämiselle.
Omega-3-rasvahappojen puute voi johtaa: