Steariinihappo on pitkäketjuinen tyydyttynyt rasvahappo, jota esiintyy erilaisissa eläin- ja kasvirasvoissa. Se on tyydyttyneiden rasvojen joukossa ainutlaatuinen, ja sen tiedetään vaikuttavan neutraalimmin veren kolesterolipitoisuuksiin, minkä vuoksi se on ravitsemustutkimusten kiinnostuksen kohteena.....
Steariinihappo on tyydyttynyt rasvahappo, jolla on 18 hiilen ketju. Sitä on huomattavia määriä lihassa, kaakaovoissa ja karitevoissa sekä joissakin kasviöljyissä. Toisin kuin muut tyydyttyneet rasvahapot, steariinihappo on ainutlaatuinen siinä mielessä, että se ei näytä nostavan merkittävästi LDL-kolesterolin (pahan kolesterolin) tasoa, ja siksi sillä katsotaan usein olevan neutraalimpi vaikutus sydämen terveyteen.
Elimistö käyttää steariinihappoa ensisijaisesti energianlähteenä ja se on erilaisten lipidien, kuten triglyseridien ja fosfolipidien, komponentti, jotka ovat solukalvojen olennainen osa. Se voidaan muuntaa öljyhapoksi, joka on kertatyydyttymätön rasva, mikä voi osaltaan vaikuttaa siihen, että sen vaikutukset kolesterolitasoihin ovat vähemmän haitallisia kuin muiden tyydyttyneiden rasvojen.
Vaikka steariinihapolla katsotaan yleisesti olevan neutraali vaikutus kolesterolitasoihin, minkä tahansa rasvan, myös steariinihapon, liiallinen saanti voi vaikuttaa: