Vapaalla kloorilla tarkoitetaan veden desinfiointiin käytettävissä olevaa klooria, jota käytetään yleensä vedenkäsittelyssä tappamaan haitallisia bakteereja ja viruksia. Se on voimakas hapetin, joka esiintyy hypokloorihappona (HOCl) tai hypokloriitti-ionina (OCl-) veden pH:sta riippuen. Vapaa kloori on ratkaisevan tärkeää veden turvallisuuden ylläpitämiseksi, mutta sitä on hallittava huolellisesti sen reaktiivisen luonteen vuoksi.....
Vapaan kloorin testaus on tärkeää veden turvallisuuden ja laadun varmistamiseksi. Vapaan kloorin riittävä määrä on olennaisen tärkeää tehokkaan desinfioinnin ja vesivälitteisten tautien leviämisen estämisen kannalta. Liian suuri määrä klooria voi kuitenkin aiheuttaa epämiellyttävää makua ja hajua sekä mahdollisesti haitallisia sivutuotteita. Säännöllinen testaus auttaa ylläpitämään oikeaa tasapainoa.
Vapaa kloori vaikuttaa merkittävästi juomaveden makuun ja laatuun. Vaikka vapaa kloori desinfioi tehokkaasti, liian suuri määrä vapaata klooria voi antaa vedelle voimakkaan, epämiellyttävän kemiallisen maun ja hajun, jota usein kuvataan valkaisuaineen kaltaiseksi hajuksi. Se voi myös reagoida vedessä olevan orgaanisen aineksen kanssa muodostaen desinfioinnin sivutuotteita, joista joillakin voi olla terveysvaikutuksia ja jotka voivat muuttaa veden makua.
Korkeat vapaan kloorin pitoisuudet juomavedessä voivat aiheuttaa lieviä terveysvaikutuksia, kuten silmien ja nenän ärsytystä ja vatsavaivoja. Krooninen altistuminen erittäin korkeille pitoisuuksille, jotka ovat tosin harvinaisia kunnallisissa vesihuolloissa, voi aiheuttaa vakavampia vaikutuksia, kuten suuremman riskin sairastua virtsarakon ja peräsuolen syöpään desinfioinnin sivutuotteiden vuoksi.
Veden vapaan kloorin pitoisuuksien epätasapaino johtuu yleensä vedenkäsittelyprosessien vaihteluista. Yliklooraus voi tapahtua, jos klooria lisätään liikaa tai jos vedessä ei ole riittävästi orgaanista ainesta reagoimaan kloorin kanssa. Aliklooraus voi johtua riittämättömästä annostelusta tai ennakoitua suuremmasta kloorin tarpeesta, usein silloin, kun lähdeveden epäpuhtaustaso on korkeampi.