Vaikka voikukkia pidetäänkin usein yksinkertaisena rikkaruohona tai rohdosvalmisteena, ne voivat aiheuttaa allergisia reaktioita tai intoleransseja joillakin henkilöillä. Tämä johtuu tyypillisesti niiden vapauttamasta siitepölystä tai suorasta kosketuksesta kasvin kanssa. Voikukkien aiheuttamien allergisten reaktioiden mahdollisuuden ymmärtäminen on tärkeää erityisesti niiden kukinta-aikana.....
Voikukka-intoleranssiin liittyy ruoansulatuskanavan kyvyttömyys käsitellä asianmukaisesti voikukan sisältämiä yhdisteitä, mikä aiheuttaa epämukavuutta ja erilaisia oireita. Kyseessä on ei-immuunireaktio, toisin kuin voikukka-allergia, joka on immuunireaktio voikukan proteiineille ja joka voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten nokkosihottumaa, turvotusta tai anafylaksiaa. Voikukka-intoleranssi johtaa yleensä lievempiin, lähinnä ruoansulatukseen liittyviin oireisiin, eikä siihen liity immuunijärjestelmää.
Voikukka-intoleranssin hoitoon kuuluu voikukan ja sitä sisältävien tuotteiden välttäminen tai rajoittaminen ruokavaliossa. Koska voikukkaa käytetään joskus salaateissa, teissä ja yrttivalmisteissa, on tärkeää olla varovainen, kun luet elintarvikkeiden etikettejä ja valitset yrttituotteita. Etsi vaihtoehtoisia yrttejä ja ainesosia, jotka eivät sisällä voikukkaa. Neuvonpito ravitsemusterapeutin kanssa voi auttaa varmistamaan tasapainoisen ruokavalion ja samalla välttämään voikukkaa. Ruokapäiväkirjan pitämisestä voi olla hyötyä muiden mahdollisten ruoka-aineintoleranssien tunnistamisessa ja ruokavalion muutosten seuraamisessa.