Yksityydyttymättömät rasvahapot (MUFA) ovat terveellisiä rasvoja, joita on pääasiassa kasviöljyissä, pähkinöissä ja siemenissä. Niille on ominaista, että niiden molekyylirakenteessa on yksi kaksoissidos, ja MUFA:t tunnetaan niiden suotuisista vaikutuksista sydämen terveyteen ja kolesterolitasoihin, minkä vuoksi niitä suositellaan osaksi tasapainoista ruokavaliota.....
Yksityydyttymättömät rasvahapot ovat tyydyttymättömiä rasvoja, joiden rasvahappoketjussa on yksi kaksoissidos. Yleisimpiä MUFA:ita ovat öljyhappo ja palmitoleiinihappo, joita on esimerkiksi oliiviöljyssä, avokadoissa ja tietyissä pähkinöissä. MUFA:t ovat huoneenlämmössä nestemäisiä, ja ne voivat auttaa alentamaan huonon kolesterolin tasoja, kun niitä käytetään tyydyttyneiden rasvojen ja transrasvojen korvaamiseen ruokavaliossa.
Yksityydyttymättömät rasvahapot ovat ratkaisevan tärkeitä terveiden solukalvojen ylläpitämiseksi. Ne alentavat LDL-kolesterolia ja lisäävät HDL-kolesterolia (hyvää kolesterolia), mikä vähentää sydänsairauksien ja aivohalvauksen riskiä. MUFA:t vaikuttavat myös insuliiniherkkyyteen ja verensokerin hallintaan, joten niistä on hyötyä aineenvaihdunnan terveydelle. Lisäksi ne tarjoavat välttämättömiä ravintoaineita ja edistävät rasvaliukoisten vitamiinien imeytymistä.
Vaikka MUFA:n puutoksella ei ole erityisiä oireita, riittämätön saanti voi johtaa: