Fruktoosi-intoleranssitesti

(10 tuotearviota)

89,00 

GetTestedin fruktoosi-intoleranssitesti osoittaa kykysi hajottaa fruktoosia (sokeria), jota löytyy muun muassa hedelmistä, vihanneksista, hunajasta ja viljasta. FODMAP-ruokavaliota noudattaville tämä testi on usein tuttu. Fruktoosi-intoleranssin yleisiä oireita ovat turvonnut tai kaasuinen vatsa, pahoinvointi, vatsakrampit ja löysät ulosteet.

Testi on yksinkertainen hengitystesti, joka tehdään kotona ja analysoidaan sertifioidussa laboratoriossamme. Testi mittaa synnynnäisen fruktoosi-intoleranssin lisäksi niin sanottua fruktoosi-imeytymishäiriötä eli kykyä hajottaa fruktoosia riippumatta siitä, onko se geneettistä vai ei.

yesKotona tehtävä kotitesti, ei tarvetta lääkärikäynnille

yesKliinisesti hyväksytty testi, joka analysoidaan ISO 13485 -sertifioidussa laboratoriossa

yesTestitulokset englanniksi

Nopeat tulokset

Handla tryggt

Miten testi tehdään?

Saat kaikki tarvikkeet testauspakkauksen mukana, paitsi omenamehun, jotka sinun tarvitsee ostaa itse (420 ml). Asiakkaan tulee nauttia 420 ml kirkasta tai luonnostaan sameaa omenamehua, jonka hedelmäpitoisuus on 100 %. Fruktoosi-intoleranssitesti on hengitystesti, joka kerätään neljä kertaa kolmen tunnin sisällä. Näytteenoton aikana sinun tulee välttää fruktoosia sisältävien ruokien tai juomien nauttimista, koska se voi vaikuttaa testituloksiisi (juomasi omenamehun lisäksi). On parasta paastota kokonaan ennen testiä ja sen aikana, sen riskin poissulkemiseksi, että testitulos näyttäisi väärin. Näytteenoton jälkeen näytteesi lähetetään laboratorioomme analysoitavaksi ja saat tuloksesi digitaalisesti heti, kun laboratorio on analysoinut näytteesi.

Fruktoosi-intoleranssitesti

Fruktoosi on eräs hiilihydraattimuoto, jota löytyy tavallisesta kidesokerista (sakkaroosista). Kun keho ei pysty pilkkomaan/imeyttämään fruktoosia suolen seinämän läpi, se kerää nestettä, mikä puolestaan voi aiheuttaa suolisto- ja vatsaongelmia. Fruktoosi-intoleranssi, jota kutsutaan myös fruktosemiaksi, tarkoittaa, että veressä on fruktoosia, jota elimistöllä on vaikeuksia hajottaa tästä vastaavan entsyymin puutteen vuoksi. Useimmissa tapauksissa se on perinnöllinen sairaus, joka johtuu muutoksesta aldolas B (ALDOB) -entsyymin geenissä. Se, miten se vaikuttaa ja mitä oireita esiintyy, vaihtelee suuresti. Jotkut kärsivät täysin ilman oireita, kun taas toiset kokevat jopa voimakasta kipua.

Tietoa frunktoosi-intoleranssitestistä

Tämä testi mittaa kehon kykyä hajottaa fruktoosia eli fruktoosin imeytymishäiriötä. Testi sopii kaikille, jotka epäilevät mahdollista fruktoosin imeytymishäiriötä kehossa, syystä riippumatta. Toisin kuin monet muut testit, jotka testaavat vain geneettistä kykyä pilkkoa fruktoosia, tämä testi mittaa kehon kykyä pilkkoa fruktoosia mistä tahansa syystä.

Fruktoosi-intoleranssin oireita

Fruktoosi-intoleranssin oireet vaihtelevat, mutta huomioitavia merkkejä ovat ilmavaivat, vatsakrampit, vatsakipu sekä ripuli. Lapset, jotka sairastuvat akuutisti fruktoosin nauttimisen jälkeen, kokevat hengenahdistusta veren alentuneen pH-arvon vuoksi. Jos kärsit fruktoosi-intoleranssista ja rasitat elimistöäsi fruktoosilla pidemmän aikaa, vaarana on maksan ja munuaisten vaurioituminen. Sinun tulee myös tarkkailla muita oireita, kuten vapinaa, epileptisiä kohtauksia ja epänormaalia hikoilua. Monet fruktoosi-intoleranssista kärsivät kokevat taudin ensimmäiset oireet vasta infektion, kuten vatsasairauden tai antibioottikuurin jälkeen, vaikka näillä ihmisillä fruktoosin imeytyminen on ollut heikkoa lapsuudesta saakka.

Joillakin fruktoosi-intoleranssista kärsivillä on myös laktoosi-intoleranssi, joten voi olla hyvä idea testata molemmat.

Fruktoosi-intoleranssin syitä

Fruktoosi on yksinkertainen ja energiarikas sokeri, niin kutsuttu monosakkaridi, joka koostuu vain yhdestä sokerimolekyylistä. Sakkaroosia kutsutaan yleisesti sokeriksi (rakeistettu sokeri tai ruskea sokeri), joka on disakkaridi ja koostuu kahdesta sokerimolekyylistä, fruktoosimolekyylistä ja glukoosimolekyylistä. Jotta fruktoosi imeytyisi suolistossa, se on muunnettava erityisellä fruktoosi-1,6-bifosfaattidola-nimisellä entsyymillä. Fruktoosi-intoleranssissa kehosta puuttuu tämä fruktoosia pilkkova entsyymi, mikä johtaa fruktoosin kertymiseen elimistöön. Tällä voi olla haitallinen vaikutus maksaan, munuaisiin ja ohutsuoleen.

Fruktoosi-intoleranssi on perinnöllinen, fruktoosin pilkkoontumisprosessin puutostila ja se jaetaan yleensä kahteen ryhmään.

Oleellinen fruktosuria
Oleellinen fruktosuria on lievä fruktoosi-intoleranssin muoto, joka ei vaadi muuta hoitoa kuin varovaisuutta fruktoosin saannissa.

Kongeniraali fruktoosi-intoleranssi
Jos henkilöllä on ollut syntymästä lähtien fruktoosi-intoleranssi, hänellä on fruktoosi-1,6-bifosfataldola-entsyymin puutos. Jos tila jätetään hoitamatta, se voi olla hengenvaarallinen.

Fruktoosi-intoleranssin hoito

Fruktoosin imeytymisen heikkeneminen on hyvin yleinen tila. Nykyaikainen länsimainen ruokavalio sisältää paljon fruktoosia ja fruktoosi-intoleranssin ilmaantuvuus on siksi todennäköisesti lisääntynyt. Tilaa esiintyy sekä terveillä henkilöillä että henkilöillä, joilla on IBS (ärtyvän suolen oireyhtymä). Fruktoosi on luonnollinen sokeri, jota käytetään makeutusaineena monissa elintarvikkeissa, myös lastenruoissa. Useimmat vauvanruoat perustuvat laktoosiin (maitosokeri), mutta esimerkiksi soijatuotteet sisältävät sakkaroosia, joka hajoaa ruoansulatuksessa glukoosiksi ja fruktoosiksi. Henkilöillä, joilla on fruktoosi-intoleranssi, on vaikeuksia pilkkoa erityyppisiä sokereita sisältäviä elintarvikkeita, kuten hedelmiä, kidesokeria (sakkaroosi) ja sorbitolia (sokerialkoholi, jota löytyy esim. mehuista ja virvoitusjuomista).

Fruktoosi-intoleranssista kärsivät voivat elää normaalia elämää, jos heidän ruokavaliotaan muutetaan varhaisessa vaiheessa. Varhainen diagnoosi on tärkeää, sillä jos tilaa ei hoideta, se voi johtaa vakavaan maksa- ja munuaissairauteen.

Lisätiedot

Paino 0,030 kg (kilogramma)

Ohjeet

Teet testin kotona hengitystestin avulla. Näytteesi kerätään muutaman tunnin aikana. Näyte lähetetään laboratorioomme analysoitavaksi ja saat vastauksesi digitaalisesti heti, kun laboratorio on analysoinut näytteesi.

Muista välttää sellaisten elintarvikkeiden syömistä ja juomista, jotka sisältävät testattavaa ainetta. Jos testaat laktoosia, sinun tulee välttää laktoosin saantia ja jos testaat fruktoosia, sinun tulee välttää fruktoosin saantia.

 1. Tee ostos verkkosivustolla; maksuvaihtoehdot Stripe/Klarna/Paypal tai kortti (Visa, AMEX tai Mastercard). Helppoa ja turvallista.
 2. Testipakkaus lähetetään tilauksen yhteydessä antamaasi osoitteeseen. Lähetämme testipakkauksen mukana myös ohjeet. Mukana tulee lisäksi leimattu kirjekuori, joka postitetaan meille. On suositeltavaa lähettää näyte maanantaina tai tiistaina.
 3. Suorita testi testipakkauksessa ja verkossa olevien ohjeiden mukaan. Asiakastukemme voi myös vastata kaikkiin mahdollisiin kysymyksiin ennen lähetystä ja tuloksia sekä niiden jälkeen.
 4. Lähetä testipakkaus ISO-sertifioituun laboratorioon ja odota tuloksia digitaalisesti. Normaalisti saat vastauksen 15 työpäivän kuluessa siitä, kun laboratoriomme on vastaanottanut näytteesi.

Katso tarkemmat ohjeet täältä.

10 arviota tuotteelle Fruktoosi-intoleranssitesti

 1. Reetta Ahonen

  Olen pitkään miettinyt, onko minulla fruktoosi-intoleranssia, ja tämä testi auttoi minua saamaan vastauksen. Testi oli helppo tehdä, ja tulokset tulivat nopeasti.

 2. Jalmari

  Olen todella tyytyväinen tähän testiin. Se oli helppo tehdä, ja sain tulokset nopeasti. Nyt tiedän, että minulla on fruktoosi-intoleranssi, ja voin ryhtyä toimiin asian suhteen.

 3. Kerttu Karvonen

  Sain vihdoin vastauksen pitkäaikaiseen ongelmaani.

 4. Eeva-Maria Vuorinen

  Olen kärsinyt erilaisista ruoansulatusongelmista jo pitkään. Tämä testi paljasti, että minulla on fruktoosi-intoleranssi. Nyt voin aloittaa sopivan ruokavalion ja toivon, että oireeni helpottavat.

 5. Sini

  Erittäin hyödyllinen testi! Tulosten ansiosta olen voinut muuttaa ruokavaliotani ja oireeni ovat helpottaneet huomattavasti. Suosittelen lämpimästi!

 6. Ritva Pihlaja

  Helppo ja nopea tapa saada selville fruktoosi-intoleranssi.

 7. Lassi

  Tämä testi auttoi minua ymmärtämään, miksi minulla on ollut ongelmia ruoansulatuksen kanssa. Fruktoosi-intoleranssi selittää paljon, ja nyt voin muuttaa ruokavaliotani parempien tulosten saavuttamiseksi 😀

 8. Otso

  Todella hyödyllinen testi. Ehdottomasti suositeltava.

 9. Kerttu

  Hyvin selkeä ja informatiivinen testi.

 10. Rasmus Kallio

  Olipa yksinkertainen tapa saada selvyys oireisiini.

Lisää arvio

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *