GetTestedin sorbitoli-intoleranssitesti arvioi tarkasti kehosi kykyä imeä sorbitolia suolistossa helppokäyttöisellä hengitystestillä, jonka analysoi akkreditoitu laboratorio. Sorbitoli-intoleranssin yleisiä oireita ovat vatsakipu ja kouristukset, turvotus, kaasut ja löysät ulosteet. Tämä intoleranssi voi olla sekä geneettistä että hankittua, ja se kehittyy usein suolistosairauksien, kuten ruoansulatuskanavan katarrin ja muiden tulehduksellisten suolistosairauksien jälkeen.
Onko sinulla vatsavaivoja? Sorbitoli-intoleranssitestin lisäksi GetTested tarjoaa myös seuraavat palvelut. Fruktoosi-intoleranssitesti, IBS-testi ja Laktoosi-intoleranssitesti selvittääksesi vaivojesi syyn, sillä oireet voivat olla samankaltaisia.
Saat 5 % alennusta ostaessasi 2 laboratoriotestiä ja 10 % alennusta ostaessasi 3 tai useampia laboratoriotestejä.
Sorbitoli-intoleranssi johtuu tietyntyyppisen kuljettajaproteiinin, GLUT5, puutteesta suolistossa. Kehon kyvyttömyys imeyttää sorbitolia saa sen käymään paksusuolen bakteereissa, mikä aiheuttaa monenlaisia vaivoja. Tällöin syntyy suuri määrä vapaata vetyä kehossa, jota voidaan mitata uloshengityksestä.
Sorbitoli-intoleranssitesti tehdään yksinkertaisella uloshengitystestillä. Ennen testin tekemistä tulee paastota kahdeksan tuntia. 24 tuntia ennen testiä ei tulisi syödä hedelmiä, vihanneksia tai palkokasveja. On myös tärkeää välttää laksatiivien ja antibioottien käyttöä testin edeltävinä päivinä.
Tilauksen jälkeen lähetämme sinulle testipaketin, jossa on kaikki tarvittava kotitestausta varten. Testin jälkeen näyte lähetetään laboratorioon analysoitavaksi, ja saat tulokset digitaalisesti. Helppoa ja nopeaa!
Sorbitoli on sokerialkoholi, jota esiintyy luonnollisesti mm. omenoissa, päärynöissä, luumuissa, kirsikoissa, pihlajanmarjoissa, persikoissa, aprikooseissa, rypäleissä, mansikoissa, vadelmissa ja mustikoissa. Sitä löytyy myös hedelmäkonserveista ja kuivatuista hedelmistä. Monet kevyttuotteet sisältävät sorbitolia makeutusaineena.
Sorbitoli toimii laksatiivisesti suurina määrinä ja sitä käytetään elintarviketeollisuudessa makeutusaineena, sakeuttamisaineena ja koostumuksen parantajana. Se tuo makeutta tuotteisiin ilman suurta kalorimäärää. Sitä käytetään mm. purukumissa, sokerittomissa jälkiruoissa, jäätelöissä, hilloissa, leivonnaisissa, muroissa, valmisruoissa, sinapissa ja laihdutustuotteissa.
Intoleranssia sairastavat voivat kokea erilaisia oireita, vaikka heillä ei olisikaan virallista diagnoosia. Oireet vaihtelevat yksilöllisesti, ja yleisimpiä ovat:
Oireiden hallitsemiseksi tulisi välttää tiettyjä ruoka-aineita, kuten tietyt hedelmät, prosessoidut tuotteet ja purukumit.
Sorbitoli-intoleranssi johtuu GLUT5-kuljettajaproteiinin puutteesta suolistossa. Tällöin sorbitoli päätyy paksusuoleen ja aiheuttaa käymisreaktion bakteerien kanssa, mikä johtaa oireisiin. Vapautuva vety voidaan mitata uloshengityksestä.
Sorbitoli-intoleranssia käsitellään kahdella tavalla:
Johtuu synnynnäisestä GLUT5-proteiinin puutteesta.
Johtuu suolistosairauksista (esim. keliakia, IBS), jotka vaurioittavat suoliston limakalvon mikrovilluksia tilapäisesti tai pysyvästi.
Ei arvosteluja saatavilla