Tässä on 5 omega-3-rasvahappojen etua
Jos olet terveystietoinen tai pyrit terveellisempään elämäntapaan, omega-3-rasvahappojen tulisi kuulua ruokavalioosi. Mitkä ovat myös parhaat vegaaniset lähteet?
Omega-3-rasvahapot
Omega-3-rasvahapot on jo vuosien ajan yhdistetty sydänterveyteen ja parempaan ikääntymiseen. Ravitsemusasiantuntijat sanovat, että on olemassa hyviä ja huonoja rasvoja, eikä ihmisten pitäisi tehdä johtopäätöksiä ja sanoa, että rasvat ovat yleisesti ottaen huonoja. Nämä ovat yksi erinomainen esimerkki hyvästä rasvasta. Omega-3-rasvahapot ovat ryhmä monityydyttymättömiä rasvahappoja, jotka ovat tärkeitä monille kehon toiminnoille.
Omega-3-rasvahappoja on 3 erilaista. Omega-3-rasvahappoja EPAa ja DHA:ta esiintyy merenelävissä, kuten rasvaisissa kaloissa (esim. lohi, tonnikala ja taimen) ja äyriäisissä (esim. ravut, simpukat ja osterit). Toisenlaista omega-3-rasvahappoa, ALA:ta, on muissa elintarvikkeissa, kuten parsakaalissa, pinaatissa ja tomaateissa. Omega-3-rasvahappoja on saatavana myös ravintolisinä; esimerkiksi kalaöljyvalmisteet sisältävät EPAa ja DHA:ta ja pellavansiemenöljyvalmisteet ALA:ta.
Omega-3-rasvahappojen hyödyt
- Auttaa vähentämään tulehdusta:
Akuutti tulehdus on osa elimistön suojatoimintoja, mutta krooninen, liiallinen tai hallitsematon tulehdus voi johtaa moniin terveysongelmiin. Omega-3-rasvahapot sisältyvät moniin kehon osiin, myös solukalvoihin, ja niillä on merkitystä tulehdusta ehkäisevissä prosesseissa ja solukalvojen viskositeetissa. EPA ja DHA synnyttävät tulehdusta ehkäiseviä ja tulehdusta ratkaisevia välittäjäaineita, joita kutsutaan resolviineiksi, proteiineiksi ja maresiineiksi.
Kliinisessä tutkimuksessa, joka tehtiin huoltoasematyöntekijöiden keskuudessa, jotka saattavat altistua oksidatiiviselle stressille ja immuunijärjestelmän tasapainon muutoksille kaupalliselle bensiinille ja dieselhiukkasille altistumisen vuoksi, arvioitiin omega-3-rasvahappolisien vaikutusta tulehdus- ja anti-inflammatorisiin merkkiaineisiin. Päätelmänä todettiin, että omega-3-rasvahappolisä voi vähentää tehokkaasti tulehdusreaktioita ja ylläpitää immuunijärjestelmän sietokykyä ihmisillä, jotka altistuvat paljon tulehdusta aiheuttaville tekijöille.
2. Ne auttavat sikiön kehityksessä:
EPA ja DHA ovat välttämättömiä sikiön asianmukaisen kehityksen kannalta raskauden aikana. Äidin ravitsemus on sikiölle elintärkeää, ja lääkärit korostavat aina ruokavaliota, joka sisältää riittävästi kaloreita ja proteiineja, mutta viime aikoina myös rasvahappoja on pidetty tärkeinä. Omega-3-rasvahappojen määrä sikiössä korreloi äidin nauttiman määrän kanssa, joten on tärkeää, että äiti saa riittävästi ravintoa. Tutkimukset vahvistavat, että omega-3-rasvahapot ovat välttämättömiä solukalvojen asianmukaiselle toiminnalle ja elintärkeitä sikiön aivojen ja verkkokalvon kehitykselle.
On myös näyttöä siitä, että äidit, jotka käyttävät EPA- ja DHA-lisäravinteita raskauden ja imetyksen aikana, voivat suojella lapsiaan allergioilta. Tämä saattaa johtua siitä, että kalaöljylisäysten käyttöön on liitetty tulehdukseen ja immuunivasteeseen liittyvien elimistön solujen määrän väheneminen.
3. Tämä saattaa vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä:
Omega-3-rasvahappojen on useissa tutkimuksissa osoitettu vähentävän sydän- ja verisuonitautien esiintyvyyttä. Sepelvaltimotaudit ja aivohalvaukset ovat yksi maailman johtavista kuolinsyistä. Ne osoittavat myös, että henkilöt, joilla on krooniseen tulehdukseen liittyvien sydänsairauksien riski, hyötyvät kasvi- ja merestä peräisin olevien omega-3-rasvahappojen kulutuksesta. EPA:lla ja DHA:lla on merkitystä elimistön hapetusstressin vähentämisessä ja siten kroonisen tulehduksen ehkäisemisessä. Eri tutkimukset omega-3-rasvahappojen ja sydän- ja verisuonitautien välisestä suhteesta osoittavat kuitenkin ristiriitaisia tuloksia. Tutkijoiden mukaan on otettava huomioon enemmän fysiologisia ja ympäristötekijöitä, ja lisää tutkimuksia on vielä tehtävä, jotta tästä aiheesta saadaan parempi kuva.
4. Auttaa torjumaan autoimmuunisairauksia:
Kun immuunijärjestelmä on yliaktiivinen, elimistö hyökkää ja vahingoittaa omia kudoksiaan vastauksena tuntemattomaan laukaisevaan tekijään. Näin ollen elimistö tuottaa vasta-aineita, jotka hyökkäävät kudosten kimppuun sen sijaan, että torjuisivat infektioita. Nivelreuma, tulehduksellinen suolistosairaus, tyypin 1 diabetes ja lupus ovat klassisia esimerkkejä autoimmuunisairauksista. Monissa kliinisissä tutkimuksissa on arvioitu kalaöljyjen ravintolisän hyötyjä useissa tulehdus- ja autoimmuunisairauksissa ihmisillä, kuten nivelreumassa, Crohnin taudissa, haavainen paksusuolitulehduksessa, psoriaasissa, lupus erythematosuksessa, multippeliskleroosissa ja migreenipäänsäryssä. Monet kalaöljyä kroonisissa tulehdussairauksissa koskevista lumekontrolloiduista tutkimuksista osoittavat merkittäviä hyötyjä, kuten taudin aktiivisuuden vähenemistä ja tulehduskipulääkkeiden käytön vähenemistä.
5. Tuki Alzheimerin taudin hoidossa:
Alzheimerin tauti on yksi vanhusten yleisimmistä hermoston rappeutumissairauksista. Se on sairaus, jolle on ominaista muistin, kielen, päättelykyvyn ja muiden kognitiivisten toimintojen asteittainen heikkeneminen. Näyttö viittaa siihen, että omega-3-rasvahapot voivat toimia mahdollisena suojaavana tekijänä Alzheimerin taudissa. Viimeaikaiset tutkimukset korostavat omega-3-rasvahappojen suotuisaa vaikutusta Alzheimerin tautiin, mikä voi johtua niiden antioksidanttisista ja tulehdusta ehkäisevistä ominaisuuksista. Sekä DHA että EPA voivat lisätä hermokasvutekijätasoa. Niistä on hyötyä kognitiivisten toimintojen parantamisessa lievässä Alzheimerin taudissa.
Vegaaniset omega-3-rasvahappojen lähteet
Tähän mennessä tiedämme omega-3-rasvahappojen nauttimisen hyödyt. Jos kuitenkin olet vegaani, miten voit varmistaa niiden riittävän saannin? Kasvisruoka sisältää yleensä vain alfalinoleenihappoa (ALA), ja DHA:n ja EPA:n suosituimmat lähteet ovat rasvaiset kalat. Vaikka elimistömme voi muuntaa osan ALA:sta DHA:ksi ja EPA:ksi, tämä on riittämätön osa elimistön tarvitsemasta riittävästä saannista. Siksi on erittäin suositeltavaa ottaa DHA- ja ALA-valmisteita ja nauttia runsaasti kasvisruokaa täydentämään ALA:ta ruokavaliossa. Pellavansiemenet, chiasiemenet, saksanpähkinät ja hampunsiemenet ovat erinomaisia ALA:n lähteitä.