LCHF-ruokavalio
Mikä on LCHF-ruokavalio?
LCHF-ruokavaliolla tarkoitetaan vähähiilihydraattista ja runsaasti rasvaa sisältävää ruokavaliota, jota kutsutaan myös "Banting-dieetiksi" viitaten brittimieheen, William Bantingiin, joka laihtui paljon tällä ruokailutavalla. Tämä ruokavalio suosittelee luonnollisten, kokonaisten ja jalostamattomien elintarvikkeiden, kuten kalan, kananmunien, siementen, pähkinöiden ja vihannesten, käyttöä. Lisäksi tässä ruokavaliossa suositellaan kohtuullisia määriä proteiinia lihasmassasi ylläpitämiseksi, koska keholla on taipumus hajottaa rasvaa ja lihaksia nälkäisenä (eli sokerin puutteessa).
LCHF-ruokavalio vs ketogeeninen ruokavalio
Useimmat ihmiset juuttuvat yrittäessään selvittää eroa kaikkien vähähiilihydraattisten ja runsaasti rasvaa sisältävien ruokavalioiden välillä, ja LCHF sekoitetaan usein ketogeeniseen ruokavalioon (toinen vähähiilihydraattinen, runsasrasvainen ruokavalio), mikä on ymmärrettävää suuren päällekkäisyyden vuoksi. Termiä LCHF käytetään kattoterminä, joka kattaa erilaisia ruokavalioita, mukaan lukien ketogeenisen ruokavalion ja Atkinsin ruokavalion. Suurin ero LCHF-ruokavalion ja keto-ruokavalion välillä on kuitenkin se, että ketolla on rajoitetut ohjeet sen suhteen, kuinka paljon hiilihydraatteja voit kuluttaa päivässä, kun taas LCHF-ruokavaliossa ei. Voit ajatella LCHF-ruokavaliota elämäntapana, joka vähentää hiilihydraatteja niiden useiden haittavaikutusten pelossa. Ketogeeninen ruokavalio; toisaalta se on aineenvaihduntatila (ketoosi), joka muuttaa maksan käyttämästä glukoosia ensisijaisena energialähteenä ketokappaleiden käyttöön, mikä polttaa rasvakudoksiisi varastoituneet ylimääräiset triglyseridit.
Mitä hyötyä LCHF-ruokavaliosta on?
Painonpudotus
Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että LCHF-ruokavaliota noudattavien henkilöiden paino putoaa nopeammin kuin muut ruokavaliotyypit. Mukana olevia mekanismeja ovat ruokahalun estäminen, solujen lisääntynyt insuliiniherkkyys ja rasvojen osittainen hyödyntäminen ensisijaisena energialähteenä.
Diabetes
Päivittäisten hiilihydraattien määrän vähentämisen on osoitettu auttavan säätelemään verensokeriasi lisäämällä solujen herkkyyttä insuliinille ja vähentämällä glykeemisten piikkien esiintymistiheyttä. Glykeemiset piikit ovat äkillisiä verensokeritason nousuja, jotka stimuloivat insuliinin eritystä, altistavat ihmiset tyypin 2 diabetekselle ja pahentavat diabeettisten potilaiden tilaa.Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että LCHF-ruokavalion noudattaminen 24 viikon ajan diabeetikoilla on johtanut verensokeritason parempaan hallintaan sekä vähentänyt hypoglykeemisten lääkkeiden tarvetta.
muut
LCHF-ruokavalio auttaa myös seuraavissa olosuhteissa:
- Sydänsairaus
- Veren verenpainetauti
- Jotkut psykiatriset häiriöt (esim.
- Alzheimerin tauti
- Parkinsonin tauti
Johtopäätös
Olipa perimmäinen tavoitteesi laihtuminen tai terveytesi parantaminen, LCHF-ruokavalio saattaa olla sinulle oikea valinta. Lisäksi, jos kokeilit ketogeenistä ruokavaliota, etkä pystynyt pitämään kiinni tiukkasta hiilihydraattirajoituksesta, voit siirtyä LCHF-ruokavalioon, sillä siinä ei ole tarkkoja ohjeita sokerin määrästä, jonka saa syödä. Muista vain, että maltillisuus on tärkeintä!