Paras kasvipohjainen proteiini
Onko se parempi kuin eläinproteiini?
Täällä keskustellaan parhaista kasviperäisten proteiinien lähteistä ja siitä, miksi on tärkeää valita kasviperäiset ruoat eläintuotteiden sijaan, jos tavoitteena on terveellisempi elämäntapa.
KASVIPOHJAINEN PROTEIINI VS ELÄINPROTEIINI
Kasvipohjainen proteiini on kuuma aihe vegaanien ja ei-vegaanien välillä. Ihmiset väittävät, että parhaat proteiinin lähteet tulevat eläinruoasta. On totta, että eläinproteiinit ovat täydellisiä, koska ne sisältävät kaikki 9 välttämätöntä aminohappoa. Lihassa on kuitenkin useita muita komponentteja, kuten tyydyttynyttä rasvaa, jotka lisäävät dramaattisesti kaloreita. Myös hemiraudan läsnäolo on huolenaihe. Hemirauta on eräänlainen rauta, joka on välttämätön kehon välttämättömälle toiminnalle, mutta jos sitä on liikaa, keho edistää tulehdusta ja DNA-vaurioita. Vaikka kehomme voi luonnollisesti säädellä hemiraudan imeytymistä kasviperäisestä ruoasta, hemiraudan imeytyminen eläinruoasta tapahtuu helposti, eikä elimistö säätele sitä hyvin. Valitettavasti keholla ei ole kykyä poistaa ylimääräistä hemirautaa, kun se on nautittu. Tähän liittyy riski olla altis sepelvaltimotaudille, tyypin 2 diabetekselle, aivohalvaukselle, metaboliselle oireyhtymälle jne. Kasvipohjainen ruoka ei vain auta säätelemään hemirautapitoisuutta, vaan sisältää myös lisäravinteita, kuten kuitua, antioksidantteja, kivennäisaineita ja vitamiineja.
PARHAAT KASVIPOHJAISET PROTEIINIT, joita TARVITSET TÄNÄÄN
1. Tofu
Tofu tai tofu on yksi erinomaisista kasvipohjaisista proteiineista, joita voit syödä säännöllisesti. Siinä on korkea proteiini- ja rasvapitoisuus, mutta se on vähän kaloreita. Se valmistetaan juoksettamalla soijamaitoa ja puristamalla kiinteiksi paloiksi ennen jäähdyttämistä, kuten juustonvalmistusprosessi. Se on myös erinomainen aminohappojen, kalsiumin, raudan ja muiden ravintoaineiden lähde. Tofu on täydellinen proteiini ja sisältää kaikki 9 välttämätöntä aminohappoa. 100 g tofua sisältää noin 8 grammaa proteiinia. Koska tämä on monipuolinen tuote, tofua voidaan käyttää useissa keittiöissä ja valmistuksessa. Grillattua tofua tuoreen salaatin kera, paistettuja vihanneksia tofulla ja kasvispilafia tofulla on suosikkivalinnamme!
2. Kvinoa
Se on siemen, joka kuuluu elintarvikeryhmään, jota yleisesti kutsutaan pseudoviljoiksi. Kvinoa on täysproteiini, joka voi olla erinomainen gluteeniton vaihtoehto tärkkelyspitoisille jyville. Yksi kuppi keitettyä kvinoaa (185 grammaa) tarjoaa noin 8 grammaa proteiinia. Siinä on korkea kuitupitoisuus, se sisältää muita ravintoaineita, kuten rautaa, magnesiumia ja folaattia. Se voidaan korvata riisin ja couscousin tilalla, mutta salaatteihin lisättynä se antaa ruoalle pähkinäisen maun. Siitä voidaan tehdä myös jauhoja ruoanlaittoon, gluteenittomaan pastaan ja leipään. Kypsennyksen jälkeen siitä tulee pehmeää ja kuohkeaa kevyesti rapsuttamalla. Kvinoa muodostaa kuitenkin keitettäessä vaahtoa, joka jättää kitkerän maun. Tämän välttämiseksi se on pestävä huolellisesti ennen kypsennystä.
3. Amarantti
Tämä vilja on pikkuhiljaa saamassa huomiota erityisesti vegaanien ja gluteeni-intoleranssien keskuudessa. Erinomaisena proteiinin ja kuidun lähde, yksi kuppi keitettyä amaranttia sisältää noin 9 grammaa proteiinia. Siinä on maanläheinen ja pähkinäinen maku ja se voi olla upea lisä smoothie-kulhoihin, salaatteihin ja jopa jälkiruokiin. Amarantissa olevat lisäravinteet, kuten mangaani, magnesium, fosfori ja rauta, auttavat myös pitämään kehon tulehdustason kurissa, mikä edistää luuston terveyttä ja parantaa ruoansulatusta. Runsaasti antioksidantteja sisältävä amarantti on herkullista, ravitsevaa ja täyttävää.
4. Tattari
Toisin kuin nimestä voi päätellä, tällä viljalla ei ole mitään yhteyttä vehnään, se on gluteeniton! Tattari, kuten quinoa, on pseudovilja ja sitä voitaisiin käyttää viljanjyvänä. 1 kuppi keitettyä tattaria sisältää noin 6 grammaa proteiinia muiden ravintoaineiden ohella ja on myös runsaasti kuitua. Tämä erinomainen gluteenivaihtoehto voidaan lisätä moniin ruokiin, kuten aamumurokulhoon, pastaan, ja se on myös fantastinen joidenkin trooppisten hedelmien kanssa vanukkaissa! Tattarilla on monia siihen liittyviä terveyshyötyjä, kuten parantunut sydämen terveys, alentunut verensokeri ja auttaa ruuansulatuksessa, koska se on erinomainen ravintokuitu.
5. Chia-siemenet
Nämä ovat yksi suurimmista ravitsemusasiantuntijoiden suosittelemista superruoista. Pienestä koostaan huolimatta chia-siemenet ovat täynnä ravintoaineita, jotka tarjoavat ravintoarvon lisäksi etuja. Runsaasti proteiinia sisältävät chia-siemenet ovat myös erinomainen omega-3-rasvahappojen, kuidun, kalsiumin, fosforin ja sinkin lähde. Kaksi ruokalusikallista chia-siemeniä (28 grammaa) sisältää 4 grammaa proteiinia ja kaikki 9 välttämätöntä aminohappoa. Omega-3-rasvahapot auttavat parantamaan sydämen terveyttä, alentamaan kolesterolia ja säätelemään verenpainetta. Niillä on raakana kulutettuna rapea rakenne, voit viimeistellä salaatin ripottelemalla näitä päälle. Mutta kun se imee kosteutta, chia-siemenet muuttuvat pehmeiksi ja paksuiksi, mikä tekee niistä erinomaisen lisäyksen aamuaamiaiseen ja jälkiruokiin. Chia-vanukas kookosmaidolla olisi seuraava suosikki vegaaninen jälkiruokasi.