5 tulehdusta aiheuttavaa ruokaa, joita kannattaa välttää
Mitä ovat tulehdusta aiheuttavat elintarvikkeet ja miten ne vaikuttavat elimistön toimintaan? Onko olemassa keino hallita kroonista tulehdusta elimistössä? Tässä artikkelissa puhutaan tulehduksesta, ruokavalion ja tulehduksen suhteesta sekä ruoka-aineista, joita kannattaa välttää.
Mikä on tulehdus?
Tulehdus on elimistön immuunivaste infektioon tai vammaan. Se voi olla hyvä tai huono. Vaikka akuutti tulehdus voi olla epämiellyttävä ja aiheuttaa oireita, kuten kipua, punoitusta ja turvotusta, tulehdusreaktio on välttämätön, jotta elimistö voi puolustautua tunnistamalla vahingoittuneet solut, ärsyttävät aineet ja taudinaiheuttajat ja käynnistää paranemisprosessin. Kun tulehdus kuitenkin jatkuu elimistössä pidempään kuin on tarpeen, se voi olla haitallista. Akuutin ja kroonisen sairauden vaikutusta terveyteen ja sairauksiin tutkitaan yhä enemmän. Tutkimukset osoittavat, että tietyillä elintarvikkeilla on taipumus olla luonteeltaan tulehdusta edistäviä, ja ne edistävät kroonista tulehdusta elimistössä, jos niitä nautitaan pidempään. Tällaisia elintarvikkeita voidaan kutsua tulehdusta aiheuttaviksi elintarvikkeiksi.
Krooninen tulehdus
Krooninen tulehdus on yksi monien sairauksien, kuten liikalihavuuden, tyypin 2 diabeteksen, sydän- ja verisuonitautien ja hermoston rappeutumissairauksien, kuten Alzheimerin taudin, patologisista piirteistä. Se voi johtaa myös autoimmuunisairauksiin, kuten nivelreumaan, tulehdukselliseen suolistosairauteen ja lupukseen, joissa elimistö hyökkää virheellisesti itseään vastaan ja pitää terveitä soluja uhkana.
Kroonisen tulehduksen oireet voivat ilmetä eri tavoin, kuten kuumeena, väsymyksenä, suun haavaumina, nivelkipuna, rintakipuna, vatsakipuna jne. On kuitenkin aina suositeltavaa konsultoida lääkäriä ennen kuin tehdään johtopäätöksiä mistään tilasta. Kehon tulehdustasot voidaan tarkistaa CRP- eli C-reaktiivisen proteiinitestillä. C-reaktiivinen proteiini on eräänlainen maksassa tuotettu proteiini, joka lähetetään verenkiertoon vastauksena tulehduksen merkkeihin. Korkeampi CRP-pitoisuus osoittaa suurempaa sydänsairauksien ja aivohalvauksen riskiä.
Ruokavalio ja tulehdus
Ruokavalioillamme ja tottumuksillamme on suuri merkitys elimistön tulehdusmerkkien hallinnassa. Runsaasti tyydyttyneitä rasvoja, transrasvoja ja korkeita glykeemisiä indeksejä sisältävät elintarvikkeet ovat yhteydessä lisääntyneeseen tulehdukseen. Glykeeminen indeksi on elintarvikkeille annettu arvo, joka perustuu siihen, kuinka hitaasti tai nopeasti kyseiset elintarvikkeet aiheuttavat verensokerin nousua. Ruoat, joiden glykeeminen indeksi (GI) on alhainen, vapauttavat glukoosia hitaasti ja tasaisesti. Korkealla glykeemisellä indeksillä olevat elintarvikkeet vapauttavat glukoosia nopeasti.
Tässä on 5 erilaista tulehdusta aiheuttavaa ruokaa, joita kannattaa välttää.
- Jalostettu liha ja muut elintarvikkeet: Pitkälle jalostetut elintarvikkeet, kuten lihavalmisteet, kuten kinkku ja pekoni, sisältävät lisäaineita, kuten suolaa, rasvaa ja säilöntäaineita, jotka lisäävät tulehdusta elimistössä. Pekonia, hot dogeja, makkaroita jne. pidetään myös erittäin syöpää aiheuttavina niiden nitraattipitoisuuden vuoksi. Lisäksi valmiiksi pakatuissa tuotteissa, kuten ketsupissa, salaatinkastikkeissa ja mehuissa on runsaasti lisättyä sokeria, joka ylittää päivittäisen sallitun määrän. Sokeripitoiset murot ja myslipatukat, joita markkinoidaan terveellisiksi, nostavat veren glukoosipitoisuutta ja kiihdyttävät tulehdusta.
- Runsaasti tyydyttyneitä rasvoja ja transrasvoja sisältävät elintarvikkeet: Nämä lisäävät veren kolesterolia, erityisesti elimistön huonoa kolesterolia. Transrasvat yhdistetään sydänsairauksiin, ja ne ovat yksi epäterveellisimmistä rasvoista, joita voit kuluttaa. Liha ja lihavalmisteet, kuten punainen liha, kana ja runsasrasvaiset maitotuotteet, kuten täysmaito, voi ja juusto, sisältävät tyydyttyneitä rasvoja. Transrasvoja esiintyy elintarvikkeissa, jotka sisältävät osittain hydrattuja kasviöljyjä. Niitä on paistetuissa elintarvikkeissa, kuten ranskalaisissa perunoissa, donitseissa jne., leivonnaisissa ja prosessoiduissa välipaloissa, kuten mikroaaltopopcornissa.
- Sokeri ja korkeafruktoosinen maissisiirappi: Ne ovat kemiallisesti samanlaisia, koostuvat glukoosista ja fruktoosista. Lisätty sokeri on yksi ruokavalion pahimmista ainesosista. Ne lisäävät ei-toivottuja kaloreita, ja makeutetut juomat ja runsaasti lisättyä sokeria sisältävät elintarvikkeet, kuten leivonnaiset, karkit ja keksit, ovat yhteydessä elimistön insuliiniresistenssiin, sydänsairauksiin, rasvamaksaan ja diabetekseen. Insuliiniresistenssi syntyy, kun solut lakkaavat reagoimasta insuliiniin. Tässä tilassa haima tuottaa entistä enemmän insuliinia alentaakseen verensokeria. Tämä johtaa korkeisiin insuliinipitoisuuksiin veressäsi. Insuliiniresistenssi liittyy metaboliseen oireyhtymään ja tyypin 2 diabetekseen, jotka ovat maailman suurimpia terveysongelmia.
Puhdistetut hiilihydraatit: Niissä on vähän kuituja ja muita ravintoaineita, kuten vitamiineja ja kivennäisaineita, mutta ne eivät ole vähäkalorisia. Jalostusprosessin aikana leseet ja idut, jotka ovat jyvien ravitsevia osia, poistetaan. Puhdistettujen viljojen korkea glykeeminen indeksi ja sokerit johtavat verensokerin nopeaan nousuun, mikä voi laukaista tulehduksen elimistössä. Puhdistettuja hiilihydraatteja on valkoisessa leivässä, pastassa, leivonnaisissa, valkoisessa riisissä, valkoisissa jauhoissa jne.
Punainen liha: C-reaktiivisen proteiinin eli CRP:n, joka on tulehduksen merkkiaine, pitoisuuksia elimistössä. Viimeaikaiset tutkimukset osoittavat myös, että punaisessa lihassa esiintyvä TMAO eli trimetyyliamiini-N-oksidi on yhteydessä erilaisiin tulehdustiloihin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin. Lisäksi punaisen lihan tyydyttyneet rasvat aiheuttavat hapetusstressiä ja lisäävät tulehdusta elimistössä.
Tiedämme, mitä tärkeimpiä tulehdusta aiheuttavia elintarvikkeita kannattaa välttää. Mitä meidän pitäisi syödä sen sijaan? Tulehdusta ehkäisevän ruokavalion keskeisenä osana on valita huolellisesti elintarvikkeet, jotka ovat luonteeltaan tulehdusta ehkäiseviä, ja välttää tulehdusta edistäviä elintarvikkeita. Paras tapa torjua tulehdusta on noudattaa terveellisiä rasvoja ja fytoravintoaineita sisältävää täyskasvisruokavaliota, jossa on runsaasti terveellisiä rasvoja ja fytoravintoaineita ja jossa käytetään esimerkiksi täysjyväviljaa, palkokasveja, hedelmiä, vihanneksia, pähkinöitä ja siemeniä. Tämä auttaa myös vakaan glykeemisen vasteen ylläpitämisessä. Tutkimukset osoittavat, että tulehduskomponentit ovat vähäisempiä kasvipohjaisessa ruokavaliossa, ja lisäksi näissä elintarvikkeissa on runsaasti antioksidantteja ja tulehdusta ehkäiseviä yhdisteitä, jotka auttavat torjumaan kroonista tulehdusta ja siitä johtuvia sairauksia.