Julkaistu Jätä kommentti

Kaikki Candidasta

Kaikki Candidasta

Candida-infektio on sienitauti, joka vaikuttaa useimmiten ihoon tai limakalvoihin. Vakavammat infektiot voivat kuitenkin vaikuttaa kaikkiin kehon elimiin, jotka tarvitsevat verta. Tautiin sairastuvat yleensä ihmiset, joiden immuunijärjestelmä on vakavasti heikentynyt esimerkiksi virusinfektion yhteydessä tai leikkauksen jälkeen. Candida -infektio on myös hyvin yleistä saada antibiootti- tai sädehoidon aikana. Candida-infektion muita riskitekijöitä ovat:

 • Vanhuus
 • Diabetes
 • Liikalihavuus
 • Raskaus

Sieni itsessään (candida albicans) on kuitenkin luonnostaan läsnä elimistössä ja se on haitaton niin kauan, kun Candida -hiivan taso elimistössä on hyvä. Ongelmia voi syntyä, jos elimistössä on Candidan liikakasvua. Lisäksi on olemassa myös muita Candida -tyyppejä, jotka voivat aiheuttaa infektioita, mutta ylivoimaisesti yleisin tyyppi on kuitenkin candida albicans.

Candida albicans

Mikä aiheuttaa Candida sairauden?

Kun puhutaan Candida -sairaudesta, on sen yleinen aiheuttaja useimmiten candida albicans -sieni. Tämä sieni on hiiva, jota kehossa ja suolistossa on jo valmiiksi. Candidan tehtävä on paikantaa ja tuhota haitallisia bakteereja. Candida albicans sienen lisäksi muita sieniä ovat esimerkiksi candida glabrata sekä candida tropicalis.

Riittävät Candida tasot ovat tarpeelliset – liikakasvu on ongelma

On normaalia, että Candida -tasot ovat riittävät. Ongelmat ja oireet syntyvät, kun sieni kasvaa liikaa. Tällöin Candidan liikakasvu johtaa erilaisten toksiinien, kuten asetaldehydin, formaldehydin ja etanolin kehittymiseen. Juuri nämä toksiinit voivat aiheuttaa useita erilaisia oireita riippuen siitä kehonosasta, jossa infektio esiintyy.

Candida – syy ja oireet

Mistä Candida johtuu?

Nykyään tiedetään, että candida albicansin liikakasvun sekä antibioottien välillä on vahva yhteys. Suurimpaan riskiryhmään kuuluvat ihmiset, jotka ovat juuri olleet tai ovat edelleen antibioottihoidossa. Toinen syy hiivan kasvamiseen haitallisille tasoille on heikentynyt immuunijärjestelmä. Heikentynyt immuunijärjestelmä voi johtua pitkään kestäneestä huonosta ruokavaliosta, korkeasta stressitasosta tai tietyntyyppisten lääkkeiden nauttimisesta.

Toisaalta esimerkiksi suussa oleva sieni voi johtua yksinkertaisesti huonosta suuhygieniasta.

Hiivamyrkkyjen seurauksena tulevat mahdolliset oireet:

 • Aivosumu
 • Väsymys
 • Fibromyalgia
 • Kaasuinen ja turvonnut vatsa
 • Ripuli tai ummetus
 • Sokerinhimo
 • Iho-ongelmat (akne, ruusufinni , ekseema, psoriaasi jne.)
 • Kuiva, kutiseva tai punoittava iho
 • Jalkojen/kynsien sieni
 • Emättimen kutina (candida vaginitis)
 • Mielialan vaihtelut, unihäiriöt, ahdistus tai masennus

Candida vaginiitti – emättimen sieni-infektio

Candida vaikuttaa myös limakalvoihin. Candidaa esiintyy luonnollisesti emättimessä, mutta sen liikakasvu aiheuttaa ongelmia. Syitä emättimen sieni-infektioon:

 • Ehkäisypillerit
 • Raskaus
 • Hiertymät (esimerkiksi pyöräilyn tai ratsastuksen jälkeen)

Lisäksi ilmeneviä oireita ovat kutina, polte ja ärsytys. Joskus voit myös tuntea kipua, etenkin esimerkiksi yhdynnän aikana. Näiden lisäksi mahdollinen oire on myös lisääntynyt kuukautisvuoto, jota ei kuitenkaan aina tapahdu.

Candida vaginiitin hoito koostuu pääasiassa lääkkeistä, kuten ekonatsolista tai klotrimatsolista (voidaan ostaa ilman reseptiä apteekeista). Lisäksi lääke, jota voidaan käyttää, on Flukonatsoli, mutta tätä käytetään yleensä vasta siinä vaiheessa, jos kaksi aiemmin mainittua lääkettä eivät tehoa.

Paronychia – kynsinauhojen tulehdus

Paronychia tai paronychia on kynsien lähellä olevaa candida-sientä. Se näkyy usein märkimisenä kynnen ja kynsinauhan välissä. Mikäli sieni ei katoa, voi se pitkällä aikavälillä johtaa kynsipohjan paksuuntumiseen. Kynnessä voi olla myös värimuutoksia (keltainen ja vihreä).

Kynsinauhojen tulehdus paranee usein itsestään. Jos näin ei tapahdu, saatat joutua käymään terveyskeskuksessa tai lääkärissä. Siinä tapauksessa hoito voi koostua mahdollisesti antibiooteista. Jossain tapauksessa myös leikkaus voi olla tarpeen – varsinkin silloin, jos kyseessä on yhä uudelleen kasvava kynsisieni.

Turska tai suun kandidiaasi – suuontelon sieni-infektio

Candida on luonnostaan läsnä lähes kaikkien ihmisten suussa. Suurin osa infektioista on täysin oireettomia, mutta voivat johtaa oireisiin esimerkiksi sairauden tai lääkityksen yhteydessä. Candida albicans on ylivoimaisesti yleisin infektiota aiheuttava hiiva, mutta joissain tapauksissa infektiot voivat johtua mm. candida glabrata -hiivasta. HIV-tartunnan saaneilla ihmisillä voi lisäksi olla myös candida dubliniensis. Infektion esiintyvyys ei riipu sukupuolesta tai iästä.

Suun kandidiaasin oireet ovat yleensä vain pinnallisia – niissä ei siis esiinny kipua tai poltetta.  Joissakin tapauksissa nieleminen ja maistaminen voi olla haastavaa. Suun kandidiaasi on yleensä sieni-ihottuman värinen (punainen ja valkoinen).

Suun kandidoosin paras ehkäisykeino on hyvä suuhygienia. Myös tasapainoinen ruokavalio on tärkeä. Hoitoa varten sinun on otettava yhteyttä hammaslääkäriin tai lääkäriin. Ehdottomasti yleisin terveydenhuollon hoitomuodoista on eräänlainen suuvesi, jolla on sieniä torjuvia ominaisuuksia.

Candida Auris – uusi sieniuhka

Candida auris on toinen hiiva, joka on viimevuosina aiheuttanut epidemioita ja ongelmia maailmanlaajuisesti. Candida auris on levinnyt pääasiassa sairaaloiden välillä. Eniten siitä kärsivät pitkäaikaispotilaat, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt. Syytä siihen, miksi sieni leviää sairaalaympäristössä ei vielä tiedetä. Toinen mysteeri, johon ei ole 100-prosenttista vastausta, on se, miksi kyseinen candida -variantti näyttää tarttuvan ihmisestä toiseen. Muut infektioita aiheuttavat candida-sienet eivät ole tarttuvia.

Ensimmäinen Candida auris -tapaus esiintyi Japanissa vuonna 2009. Candida auris on siis toisin sanoen suhteellisen tuore löytö. Sittemmin se on levinnyt suuremmassa tai pienemmässä määrin viidelle eri mantereelle, joista eniten kärsineitä maita ovat Espanja ja Iso-Britannia. Tämän päivän tietojen mukaan Suomessa tai Ruotsissa ei ole löydetty yhtään tunnettua tapausta. Koronaepidemialla on luultavasti vaikutusta siihen, etteivät ihmiset ole kuulleet Candida auris –tapauksista.

Candida Auris on pääasiassa ongelmallinen, koska se on vastustuskykyinen useimmille nykyisille vastalääkkeille. Se ei ole vaarallinen, jos se tarttuu kehoon pinnallisesti, mutta verenkiertoon päästessä se on hengenvaarallinen. CDC:n mukaan noin puolet kaikista sairastuneista kuolee kolmen kuukauden kuluessa.

 

Related Articles

matintolerans och matkänslighet

Kaikki ruoka-intoleranssista ja ruoka-aineyliherkkyydestä

Suolen oireyhtymästä

Kaikki vuotavan suolen oireyhtymästä

Kaikki histamiinista ja histamiini-intoleranssista

Kaikki histamiinista ja histamiini-intoleranssista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *