Julkaistu Jätä kommentti

Kaikki vuotavan suolen oireyhtymästä

Suolen oireyhtymästä

Mikä on vuotavan suolen oireyhtymä?

Vuotava suoli on oireyhtymä, joka on käännetty suoraan englannin sanoista “leaky gut syndrome“. Oireyhtymä tarkoittaa, että suolen kyky imeä ravinteita heikkenee, samalla kun myös suoja haitallisia bakteereja vastaan heikkenee. Toisin sanoen: suolistosta “vuotaa” sekä sulamatonta ruokaa että haitallisia aineita. Vuotava suoli johtaa lopulta tulehdukseen, joka puolestaan voi aiheuttaa sekä IBS:ää, allergioita että väsymystä.

Ero toimivan suolen ja vuotavan suolen välillä

Hyvin toimivassa suolistossa suolen seinämien solut ovat yhdistyneet zonuliinista (eräänlainen proteiinityyppi) koostuvilla tiiviillä liitoksilla. Kun testataan vuotavaa suolta, mitataan  zonuliinin määrää, sillä zonuliini pitää tiukat liitokset toiminnassa.

Seinäsolut varmistavat, että vesi, haitalliset bakteerit, sulamaton ruoka ja muut haitalliset asiat eivät pääse lipsahtamaan suolen seinämien läpi. Toisaalta solujen liitoksen on myös oltava riittävän joustava. Muunmuassa hermosto ja immuunijärjestelmä säätelevät sitä, onko suolisto “suojatilassa” vai “läpipäästävässä tilassa”.,

Vuotava suoli tarkoittaa, että suojatila eli este ei enää suojaa tarpeeksi tehokkaasti. Kun immuunijärjestelmä havaitsee, että suolen läpi on päässyt haitallisia aineita, immuunijärjestelmä laukeaa ja voi aiheuttaa tulehduksen. Tämä puolestaan voi johtaa allergisiin reaktioihin, vatsaongelmiin, kuten IBS:ään sekä väsymykseen, masennukseen tai sairauksiin, kuten kilpirauhasen vajaatoimintaan, psoriaasiin ja multippeliskleroosiin.

Vuotavan suoliston syy

Kuten monet muutkin ruoansulatuskanavan ongelmat, esimerkiksi IBS ja SIBO, vuotava suolisto voi ilmaantua useista syistä. Yleinen ongelma on jonkinlainen epätasapaino suolistofloorassa, jota voi usein olla vaikea tiivistää vain yhteen yksinkertaiseen selitykseen. Useimmiten epätasapaino ja vuotava suolisto johtuvat yhdestä tai useammasta tekijästä, joita ovat:

 • Stressi, ahdistus ja unettomuus
 • Runsas sokerin ja alkoholin kulutus
 • Pitkäaikainen antibioottihoito
 • Gluteenipitoinen ruoka
 • Prosessoitu ruoka, jossa on paljon lisäaineita

Tämän vuoksi hoitomenetelmillä pyritään minimoimaan kaikki edellä mainitut riskitekijät ja syyt. Vuotavan suolen oireyhtymään ei ole suoraa parannuskeinoa. Oireet voivat nimittäin olla hyvin vaihtelevia ja niitä on arvioitava yksilöllisesti.

Vuotavan suolen oireet

Kuten aiemmin mainittiin, vuotava suolisto voi ilmetä useilla eri tavoilla. Oireet ovat hyvin samankaltaisia kuin esimerkiksi IBS:n tai SIBO:n yhteydessä, mikä voi vaikeuttaa sen selvittämistä, onko ensisijainen ongelma vuotava suolisto vai jokin muu. Joitakin yleisiä vuotavan suoliston oireita ovat:

 • Ripuli
 • Ummetus
 • Väsymys ja päänsärky
 • Aivosumu
 • Iho-ongelmat, kuten akne tai ihottuma
 • Kipu nivelissä
 • Keskittymisvaikeudet

Yhteys vuotavan suolen ja muiden sairauksien välillä

Vuotava suoli ja IBS liittyvät usein toisiinsa, koska niillä on useita yhteisiä tekijöitä:

 • Välitöntä parannuskeinoa ei ole
 • Oireet ovat samanlaisia
 • Sairauksien syyt ovat samanlaisia
 • Vuotava suolisto voi johtaa IBS:ään

Se, miksi saat IBS:n, voi riippua useista tekijöistä, mutta on selvää, että vuotavan suoliston seurauksena suolen luonnollinen este heikkenee. Toisin sanoen ei ole harvinaista, että vuotava suoli johtaa lopulta IBS:ään. Vuotava suolisto voi kuitenkin olla ensimmäinen askel kohti muita sairauksia Vaikka ongelmat muodostuvat ensin suolistossa, nykypäivänä tiedämme, että suolen vaikutus hyvinvointiimme on valtava. Tämä koskee niin fyysistä kuin psyykkistä terveyttä.

Vuotava suoli ja kuitu

Vatsan ja suoliston terveys riippuu suurelta osin syömästämme ruoasta. Vuotavan suolen tapauksessa suoliston solujen vahvuus on se, jota haluat ylläpitää. Lyhytketjuiset rasvahapot ovat niitä, joita suoliston solut tarvitsevat.

Lyhytykestoiset rasvahapot ravintona soluille

Aineiden fermentointi lyhytketjuisiksi rasvahapoiksi on yksi paksusuolen tärkeimmistä tehtävistä. Tietyt ravintokuitutyypit (hiilihydraattityyppi, jota ravintoarvomerkinnöissä kutsutaan kuiduiksi) ovat tärkeimpiä näistä aineista. Syy siihen, miksi ravintokuitua fermentoidaan ohutsuolessa tai paksusuolessa, on se, etteivät kehon muut järjestelmät pysty hajottamaan ravintokuitua ravinteiden imeytymistä varten. Käymisen aikana muodostuu lyhytketjuisia rasvahappoja, jotka tuottavat suoraan energiaa suolistosoluille sekä muille kehon osille. Yksinkertaisesti sanottuna lyhytketjuiset rasvahapot ovat “ravintoa” suoliston soluille ja auttavat ylläpitämään suolen seinämien suojaa.

Runsaasti ravintokuitua sisältäviä ruokia ovat:

 • Vehnänalkio
 • Vehnäleseet
 • Pellavansiemenet
 • Kaura
 • Hernekasvit

Toisin sanoen riittävä määrä näitä ravintoaineita voi tarjota olosuhteet suoliston soluille, jotta estettäisiin vuoto.

Vuotavan suolen hoito

Ei ole olemassa yhtä lääkettä

Kuten IBS:ssä, ei ole olemassa yhtä lääkettä, joka parantaisi vuotavan suoliston. Vuotava suolisto voi kuitenkin parantua oikeanlaisilla toimenpiteillä; esimerkiksi yhdistämällä ruokavalion säätelyn sekä harjoitukset ja testit, joilla voidaan selvittää, puuttuuko elimistöstä tärkeitä ravintoaineita.

On kuitenkin monia vaihtoehtoja, joilla esiintyviä oireita voi lievittää. Koska oireet ovat niin erilaisia, kaikkea ei kannata luetella. Joitakin toimenpiteitä oireiden lievittämiseksi voivat olla esimerkiksi gluteenituotteiden poistaminen ruokavaliostasi. Sokerin ja alkoholin vähentäminen on hyvä asia monesta näkökulmasta, mutta ennen kaikkea se auttaa vatsa- ja suolisto-ongelmiin. Myös antibioottihoito voi olla vaihtoehto. Säännöllinen liikunta ja pyrkimys vähentää arjen stressitasoa tekevät myös hyvää koko ruoansulatuskanavalle.

On tottakai selvää, että terveyskeskukseen tai lääkäriin on otettava yhteyttä aina, jos et pysty ratkaisemaan ongelmaa. Kiireellisissä tapauksissa soita 112.

Zonuliini testattaessa vuotavan suolen oireyhtymää

Zonuliini on proteiini, joka varmistaa suoliston solujen yhteyden nivelten vahvistumisen. Elimistön zonuliinitaso on siis hyvä merkki siitä, onko suolen sisällä oleva limakalvo (tai suolen seinämä) sellainen kuin sen pitäisi olla. Tästä syystä zonuliinitasoja mitataan, kun testataan vuotavan suoliston varalta. Zonuliinia voidaan käyttää myös gluteeni-intoleranssin, IBS:n, iho-ongelmien ja glukoosi-intoleranssin testaamiseen. Toisin sanoen zonuliini on erittäin tärkeä proteiini suoliston ja siten koko kehon terveydelle.

Related Articles

matintolerans och matkänslighet

Kaikki ruoka-intoleranssista ja ruoka-aineyliherkkyydestä

Kaikki histamiinista ja histamiini-intoleranssista

Kaikki histamiinista ja histamiini-intoleranssista

ibs

Kaikki IBS:stä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *