Julkaistu Jätä kommentti

Kaikki IBS:stä

ibs

IBS, lyhenne sanoista Irritable Bowel Syndrome (ärtyvän suolen oireyhtymä), on yleisesti esiintyvä maha- ja suolistosairaus. IBS ilmenee usein vatsakipuina, ummetuksena tai ripulina. Tällä hetkellä IBS:n esiintymiselle ei tunneta selitystä, mutta siitä voidaan olla yksimielisiä, että IBS:n liittyy sekä psyykkisiä että fyysisiä tekijöitä.

IBS – syyt ja oireet

Ruokavaliolla ja iällä on merkitystä

Syy siihen, miksi jotkut ihmiset saavat IBS:n ja toiset eivät, riippuu todennäköisesti useista eri tekijöistä. Ruokavalio on syy, josta useimmat lääketieteellisen tutkimuksen ihmiset näyttävät olevan yhtä mieltä. Se mitä syömme, vaikuttaa suoraan ruoansulatuskanavaan, jossa ruoka kulkee ja ravinteiden imeytyminen tapahtuu. Myös iällä näyttää olevan merkitystä, sillä ongelmat ilmaantuvat yleensä 20–40-vuotiaana. Oireita ovat:

  • Ikä
  • Ilmavaivat
  • Heikentynyt ruokahalu
  • Pahoinvointi
  • Ummetus, ripuli tai ulosteen muuttunut koostumus
  • Muuttunut kipu ulostaessa, helpottunut tai pahentunut

 Auttavatko lääkkeet tai elämäntapamuutokset?

Kuten aiemmin mainittiin, on olemassa useita ”lyhyen aikavälin” syitä siihen, miten ja miksi IBS vaikuttaa osaan ihmisitä ja osaan ei (ruokavalio ja ikä). Yllä oleva kappale antaa viitteitä siitä, miksi kärsit IBS:stä. Toisaalta taustalla on usein muita syitä; jos olet stressaantunut – saat vatsavaivoja. Tämän tunnistaminen voi olla hyvä ensimmäinen askel ongelman voittamiseksi.

On pohdittava, mikä stressin alunperin aiheutti

Kuten useimmat asiat elämässä, lyhytaikaiset yhteydet ovat usein vain jäävuoren huippu. Luultavasti vaikeampi, mutta arvokkaampi kysymys liittyy siihen, mikä stressin alunperin aiheutti? Ehkä se on ravintoaineköyhä ruokavalio yhdistettynä vaikeisiin hetkiin työssä tai perheessä.

IBS-lääkkeiden ottaminen tai IBS:n hoitaminen suoraan muilla tavoilla voi olla ehdottoman hyvä idea ja joskus jopa välttämätön. Lääkärin puoleen on siis syytä kääntyä aina, jos jokin tuntuu olevan vialla.  Toisaalta kokonaisvaltaisemmasta näkökulmasta katsominen voi olla hyväksi laajemmalla tasolla. Tämä pätee erityisesti vatsavaivojen, IBS:n ja muiden suolisto ongelmien kohdalla. Suolistoflooran vaikutus kaikkiin kehon toimintoihin on suurempi kuin monet luulevat.

IBS-hoito – mitä voit tehdä itse?

Koska ei ole selvää vastausta siihen, miksi IBS ilmenee, voi sen hoitaminenkin tuntua hankalta. Mistä tiedät, onko syytä muuttaa ruokavaliota ja tarvitseeko sinun syödä enemmän vai vähemmän tiettyjä asioita? Jos olet tällaisessa tilanteessa, voi olla syytä pysähtyä hieman ja tunnustella omaa oloansa.

Testaus kannattaa

Hyvä alku voisi olla testata vatsa/suolisto. IBS:ssä esiintyy usein suoliston epätasapainoa, kuten sienten liikakasvua, bakteerien liikakasvua ohutsuolessa (SIBO) tai ruoansulatuksen heikkouksia. Voit testata näitä SIBO-testillä ja/tai IBS-testillä

Pienin askelin

Ajattele asioita isossa kuvassa sekä nykyhetkeä. Mitä voit tehdä tunteaksesi olosi paremmaksi juuri nyt? Rentoudu, syö jotain, jonka tiedät olevan hyväksi kehollisesti ja hyväksy, ettei hyvää terveyttä saavuteta yhdessä yössä. Jo pienet askeleet auttavat terveyttäsi parempaan suuntaan ja vahvistavat useita eri asioita.

Muista, ettei kukaan tiedä kaikkea kehostaan, eivät edes asiantuntijat. Vaikka lenkkeily ja hedelmäsalaatti eivät tällä hetkellä estä kaikkia vatsavaivojasi, ovat ne silti ensimmäisiä askelia kohti omaa terveysmatkaasi. Huomaamalla yksityiskohdat ja löytämällä vitamiinien, kivennäisaineiden tai rasvahappojen puutteet, osaat helposti testata ne milloin haluat ja käydä sitten läpi, mitä kehostasi puuttuu – askel askeleelta.

Yleensä vatsaan ja suolistoon liittyvät ongelmat, kuten IBS ja SIBO, viittaavat siihen, ettei joku asia ole suuremmalla tasolla kohdallaan.

IBS-oireet, ruoka ja liikunta – pidä päiväkirjaa!

Yksi tavoite IBS:n voittamiseksi on aloittaa ruokapäiväkirjan kirjoittaminen. Päiväkirjaan kirjoitat jokapäiväiset ruokailusi sekä tuntemuksesi ja mittasi tiettyinä vuorokaudenaikoina. Muista, että vain pitkän aikavälin projekti tuottaa tuloksia.

Tee johtopäätöksiä varovasti

Ole rehellinen ja hieman varovainen tekemiesi johtopäätösten suhteen. Jos söit jotain puoli tuntia sitten, ei se tarkoita, että ilmavaivasi liittyisivät suoraan kyseiseen ateriaan. Tietysti näin voi olla, mutta toisaalta syy voi myös olla joku aivan toinen. Syömisen seuranta ja dokumentointi on arvokasta riippumatta siitä, näetkö selkeitä tuloksia. On tärkeää tietää, miltä sinusta tuntuu ja miltä ruokavaliosi todellisuudessa näyttää. Hyvä vinkki; jos et halua kirjoittaa vihkoon tai paperille, on myös olemassa useita hyviä sovelluksia, joihin voit helposti kirjoittaa ruokailuistasi.

Jos sinulla on energiaa ja halukkuutta, olisi hyvä kirjoittaa ylös myös liikuntatottumuksesi, sillä fyysinen aktiivisuus vaikuttaa suolistoflooraan ja vatsaan eniten.

Yksi viime vuosina suosituista ruokavalioista on FODMAP. Se ei tarkoita suomennettuna ”ruokakarttaa”, vaan on lyhenne sanoista ”Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols”.

IBS-hoito – oireiden hoitoon tarkoitettu lääke

Ensinnäkin on tärkeää muistaa soittaa 112 tai ottamaan yhteyttä terveyskeskukseen, jos ongelmat ovat kiireellisiä tai näyttävät pahentuvan. Älä epäröi hetkeäkään ottaa yhteyttä hätäkeskukseen, jos sinulla on verisiä tai mustia ulosteita, voimakkaita vatsakipuja tai oksennat verta.

Jos ongelma eiole edennyt niin pitkälle, voit käyttää kaupasta saatavia lääkkeitä tai reseptilääkkeitä. Probiootit sisältävät bakteeriviljelmää, joka hyödyttää suolistoflooraa ja voi auttaa. Tiettyihin oireisiin on olemassa tiettyjä lääkkeitä.

Se, minkä tyyppistä lääkettä käytetään, riippuu tietysti täysin siitä, miten oireet ilmenevät. Lääke voi  olla esimerkiksi jonkinlainen laksatiivi ummetukseen, loperamidi ripuliin jne. Terveyskeskuksesta saa apua oireiden lievittämiseen, ja ravitsemusterapeutit voivat auttaa sinua laatimaan terveellisemmän ruokailusuunnitelman. Erityisesti IBS:n hoitoon tällä hetkellä ole saatavilla lääkkeitä tai kirurgisia toimenpiteitä.

Related Articles

matintolerans och matkänslighet

Kaikki ruoka-intoleranssista ja ruoka-aineyliherkkyydestä

Suolen oireyhtymästä

Kaikki vuotavan suolen oireyhtymästä

Kaikki histamiinista ja histamiini-intoleranssista

Kaikki histamiinista ja histamiini-intoleranssista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *