Hormoni ja signaaliaine
Histamiini on käytännössä sekä hormoni että signaaliaine, jolla on useita tarkoituksia ja vaikutuksia kehossa. Ainetta tuotetaan jatkuvasti pieniä määriä kehossamme ja se liittyy voimakkaasti allergisiin reaktioihin. Kun joudumme kosketuksiin allergeenien kanssa (eli sellaisten aineiden kanssa, joita kehomme ei siedä), vapautuu suuria määriä histamiinia. Tämä laukaisee immuunijärjestelmän.
Mihin histamiini vaikuttaa?
Vaikka histamiini liittyy useimmiten immuunijärjestelmään, allergioihin sekä allergisiin reaktioihin, vaikuttaa se myös muihin kehon toimintoihin. Histamiini on aktiivinen esimerkiksi mahalaukussa ja suolistossa sekä glukoosin muodostuksen aikana. Se toimii myös muiden signalointiaineiden vapauttajana ja vaikuttaa keskushermostoon.
Lisäksi histamiini on tärkeä:
- oppimiskyvylle
- muistille
- unelle
- vuorokausirytmille
Osa ihmisistä kohtaa ajanjaksoja, joilla esiintyy histamiini-intoleranssia. Tällöin histamiinia hajottavaa DAO-entsyymiä tuotetaan pienempiä määriä. Histamiiniherkkyyteen näyttää vaikuttavan myös suolistosairaudet, kuten IBS, sekä hormonaaliset muutokset esimerkiksi raskauden tai kuukautisten aikana.
Histamiini-intoleranssi ja allergiset reaktiot
Voi tuntua kummalliselta, miten voi itse olla allerginen aineelle, jonka oletetaan suojaavan juurikin allergeeneilta ja jota keho myös itse tuottaa.
Allergeenit eivät oikeasti ole vaarallisia
Kun allerginen reaktio ilmenee, histamiini aktivoi immuunijärjestelmää. Keho luulee, että haitallinen aine on joutunut kosketuksiin kehon kanssa ja valmistautuu taistelemaan takaisin – tämä ilmenee allergisena reaktiona. Allergeenit eivät oikeastaan ole vaarallisia, vaan elimistön immuunijärjestelmä ymmärtää virheellisesti, että täysin vaarattomat aineet ovatkin todella vaarallisia.
Ongelmana on siis histamiini ja allerginen reaktio, jonka histamiini epäsuorasti laukaisee. Tästä syystä allergikoita hoidetaan hyvin usein ns. antihistamiineilla. Tämä vähentää elimistön liiallista reaktiokykyä oli kyseessä sitten reaktio kissankarvaa, siitepölyä, punkkia tai muuta kohtaan.
Mikä histamiini-intoleranssi siis on?
Histamiini-intoleranssi tarkoittaa sitä, että kehon kyky hajottaa histamiinia ruoasta ei ole optimaalinen. Sinun ei siis tarvitse huolehtia siitä, että elimistön tuottama histamiini aiheuttaa ongelmia (paitsi vaikeiden allergisten reaktioiden tapauksessa).
Histamiini-intoleranssi johtuu riittämättömistä määristä entsyymiä diamiinioksidaasia (DAO), jota tarvitaan histamiinin hajottamiseksi. Sitä voidaan verrata esimerkiksi laktoosi-intoleranssiin, joka tarkoittaa laktaasientsyymin puutetta. Noin 1-2% ihmisistä puuttuu DAO-entsyymi kokonaan, mutta entsyymin määrä vaihtelee ajoittain esimerkiksi kuukautisten tai raskauden aikana. DAO:n puutos voi ilmetä myös silloin, kun suoliston bakteerifloora on epätasapainossa tai suolisto on vaurioitunut.
Histamiini-intoleranssi – oireet
Histamiini-intoleranssi voi ilmetä useilla tavoilla. Oireet voivat olla samanlaisia, kuin allergisessa reaktiossa. Kun elimistö ei pysty hajottamaan histamiinia, immuunijärjestelmä laukeaa ja saa aikaan eräänlaisen allergisen reaktion.
Histamiini-intoleranssin yleisimmät oireet:
- Väsymys ja uupumus
- Huimaus
- Nuha ja vuotava nenä
- Kutina
- Turvotus silmissä
- Ilmavaivat ja vatsakipu
- Ripuli
- Ummetus
- Yskä
- Ihottuma tai punotus
- Voimakkaat kuukautiskivut
Johtopäätöksenä voidaan sanoa, että histamiini-intoleranssi ei ole allergia, mutta sen oireet voivat olla samanlaisia tai täysin identtisiä allergisen reaktion kanssa.
Elintarvikkeet, joita histamiini-intoleranssissa tulee välttää
Aivan kuten laktoosi-intoleranssin hoidon kanssa, paras hoito on yksinkertaisesti välttää ainetta, jolle on intoleranssi. Laktoosi-intoleranssissa olisi hyvä välttää maitotuotteita, kun taas histamiini-intoleranssin hoidossa histamiinia sisältävää ruokaa. On myös tärkeää huomata, että ruoka voi sisältää enemmän tai vähemmän histamiinia, mutta silti alhaisen histamiinipitoisuuden omaavat ruoat voivat laukaista histamiinituotannon. Histamiinipitoisia ruokia ja juomia, joita histamiini-intoleranttikkojen tulisi välttää, ovat:
- Alkoholi – erityisesti punaviini
- Kypsytetyt ja kuivatut lihat, kuten nauta, salami ja pekoni
- Kalasäilykkeet (makrilli, merikrotti, sardellit, anjovis)
- Savustettu kala
- Tomaatti ja tomaattituotteet
- Avokado
- Pinaatti
- Homejuusto ja muut kypsät juustot
- Pähkinät
- Suklaata ja kaakao
- Ananas
- Sitrushedelmät
- Kiivi
- Mansikat
Histamiini-intoleranssi voi esiintyä sekä allergikoilla että ei-allergikoilla, mutta riski histamiini-intoleranssiin lisääntyy, mikäli olet allerginen jollekkin. Punaviini ja muut alkoholit vaikuttavat herkästi, koska niissä on osittain suhteellisen korkea histamiinipitoisuus, kun taas alkoholi itse estää hajoamisen.
Histamiini-intoleranssin hoito
Ei parannuskeinoa
Histamiini-intoleranssiin ei ole parannuskeinoa. Kaupoista saatavilla antihistamiinitableteilla voidaan vähentää histamiinipitoisuutta ja lievittää lievempiä oireita, mutta käytännössä paras tapa on välttää histamiinipitoisia tuotteita mahdollisimman paljon. Antihistamiinit toimivat usein, mutta pitkäaikainen käyttö voi aiheuttaa sivuvaikutuksia, kuten päänsärkyä, suun kuivumista ja väsymystä.
Stressi ja elämäntilanne
Niin henkistä, kuin fyysistä terveyttä voi myös olla hyvä tarkastella laajemmassa mittakaavassa. Jos olet kärsinyt muista sairauksista, ovat ne saattaneet olla syynä histamiini-intoleranssin puhkeamiseen. Ehkä olet ollut stressaantunut jo jonkin aikaa, ja sen seurauksena olet syönyt vähemmän ja harvemmin. Stressi voimistaa allergikoiden allergisia reaktioita, joten ei ole vaikea päätellä, että stressi voimistaa myös histamiini-intoleranssin oireita. Keho on monimutkainen järjestelmä, jossa useimmat asiat vaikuttavat suoraan tai epäsuorasti kokonaisuuteen.
Miten testata histamiini-intoleranssi?
Histamiini-intoleranssi on mahdollista testata mittaamalla DAO-entsyymin diamiinioksidaasin pitoisuus. Se on helppo testata kotoa käsin otettavalla verinäytteellä, joka lähetetään sertifioituun laboratorioon analysoitavaksi. Tällä hetkellä DAO-testien tekeminen yleishoidossa on harvinaista.