Julkaistu Jätä kommentti

Kaikki ruoka-intoleranssista ja ruoka-aineyliherkkyydestä

matintolerans och matkänslighet

Monet ihmiset ajattelevat, että tietyt ruoat huonontavat oloa. Päänsärky, vatsakipu, ripuli ja hermostuneisuus voivat olla seurausta tiettyjen ruokien syömisestä. Jos sinulle on tehty allergiatesti ja sinulle on kerrottu selvästi, ettei allergiaa ole – mitä se tarkoittaa? Kuvittelemmeko vain asioita vai onko olemassa todisteita siitä, että elintarvikkeet voivat aiheuttaa ongelmia muissakin muodoissa kuin allergisina reaktioina?

Ensinnäkin on tärkeää muistaa, miten voimakkaasti aivot voivat vaikuttaa kehoomme. “Mielikuvitus” voi hyvin saada meidät tuntemaan olomme huonommaksi (tai paremmaksi).

Lisäksi on paljon todisteita siitä, että ruoka-intoleranssi on todellinen – jopa fysiologisella tasolla. Laktoosi-intoleranssi on todistetusti hyvin todellinen, kuin myös gluteeni-intoleranssi. Tiettyjen muiden aineiden osalta intoleranssin tutkimus on monissa tapauksissa vasta alussa, joskus tutkimusta ei ole aloitettu ollenkaan. Tärkeintä on kuitenkin tuntea ja tulkita kehosi reaktioita vakavasti

Ruoka-intoleranssi ei ole ruoka-aineallergia

Yliherkkyydellä ja allergialla voi olla samanlaisia oireita, mutta kehossa tapahtuu kaksi täysin erilaista asiaa. Useimmissa tapauksissa ruoka-intoleranssi tarkoittaa, että elimistöstä puuttuu entsyymi, joka pystyisi hajottamaan tiettyä ainetta. Laktoosi-intoleranssi ei pysty hajottamaan laktoosia, koska laktaasientsyymiä tuotetaan liian vähän. Histamiini-intoleranssissa elimistöstä puuttuu DAO-entsyymi.

Toinen yliherkkyys ruoalle on se, että elimistö yksinkertaisesti reagoi voimakkaammin tiettyihin aineisiin. Voi olla, että saat vapinaa ja hermostuneisuutta kahvin tai virvoitusjuomien kofeiinista, päänsärkyä suklaasta tai olet yliherkkä lisäaineille.

Allergia puolestaan on melko iso reaktio, joka laukaisee immuunijärjestelmän. Elimistö tulkitsee vaarattoman aineen vaaralliseksi, joka vapauttaa elimistössä histamiinia. Korkea histamiinitaso puolestaan aktivoi immuunijärjestelmää. Allergisissa reaktioissa eläimen turkki tai gluteeni ei välttämättä ole sinulle haitaksi – sen sijaan kehosi reaktio voi olla. Keho tulkitsee allergeenin vaaralliseksi ja taistelee vastaan. Toiselta kantilta voisi sanoa, että keho hyökkää itseään vastaan.

Ruoka-intoleranssi – syy

On vaikea selittää, miksi joku sietävät enemmän tai vähemmän tiettyjä ruokia. Se on vähän kuin kysyisi, miksi jotkut ihmiset ovat pitkiä ja toiset lyhyitä tai miksi jotkut ihmiset voivat juosta nopeammin kuin toiset. Lopputulos on, että olemme kaikki erilaisia. Loppujen lopuksi kyse on siis siitä, että teemme sitä, mikä saa meidät tuntemaan olomme hyväksi, olipa kyseessä sitten ravinto tai se, mitä teemme vapaa-ajallamme.

Yleensä tykkäämme kokeilla uusia asioita ja vältellä asioita, jotka saavat meidät tuntemaan olomme huonoksi. Kaikista tärkeintä on kuitenkin hyväksyä itsemme sellaisena kuin olemme. Ei ole mitään väärää, jos haluat parantaa itseäsi tai selviytyä kamppailuistasi, mutta loppujen lopuksi meidän on myös hyväksyttävä ja tykättävä siitä, mitä olemme, voidaksemme tuntea olosi hyväksi.

Ruoka-intoleranssin oireet

Ruoka-intoleranssin tai ruoka-aineyliherkkyyden oireita voi esiintyä eri puolella kehoa. Elimistön reagointi riippuu yksilöllisestä toleranssitasosta ja siitä, kuinka paljon ainetta kulutetaan. Toisin sanoen se voi vaihdella. Jotkut yleiset oireet, joita ruoka-intoleranssissa tai ruoka-aineyliherkkyydessä esiintyy ovat:

  • Ripuli
  • Kivut vatsassa
  • Väsymys ja uupumus
  • Ihottuma
  • Päänsärky
  • Nuha ja ärsytys suun ympärillä

Ei parannuskeinoa

Yliherkkyyttä ei voi mitenkään parantaa. Se, että olet yliherkkä, tarkoittaa toisaalta sitä, että sinun tulee muuttaa ruokavaliotasi välttääksesi sinulle ongelmia aiheuttavia aineita. Muista, ettei ole harvinaista, että ruoka-intoleranssin oireet ilmaantuvat välittömästi tai paljon myöhemmin. Myös oireiden jatkuminen voi vaihdella.

Jos olet epävarma oletko allerginen vai onko sinulla intoleranssi, suosittelemme testaamaan itsesi kotona allergiatestillä tai ruoka-intoleranssitestillä. Lisäksi suosittelemme käyntiä lääkärin arvioinnissa ja mahdollisessa hoidossa.

Keliakia, vehnäallergia, gluteeni-intoleranssi ja gluteeniallergia

Yksi ihmisten tunnetuimmista ongelma-aineista on gluteeni. Yleisin ihmisten gluteeniin liittyvä ongelma on keliakia, jota joskus kutsutaan myös gluteeniallergiaksi tai gluteeni-intoleranssiksi. Keliakia on oikea nimi, eikä sitä pidä sekoittaa allergiaan.

Keliakiaa sairastavat eivät voi “sietää” gluteeniproteiinia. Gluteeniproteiini vaurioittaa ohutsuolen limakalvon/suolen seinämän suolen limakalvoa tulehduksen kautta. Keliakiaa pidetään autoimmuunisairautena ja se on krooninen, mikä tarkoittaa, että sinulla on sairaus ikuisesti. Pitkään gluteenia nauttivien, keliakiaa sairastavien ihmisten suolet voivat tuhoutua kokonaan. Se, miten herkkä olet gluteenille, voi vaihdella ja joidenkin ihmisten on periaatteessa jätettävä pois pienetkin määrät voidakseen elää normaalia elämää.

Vehnäallergia on ruoka-aineallergia, joka sekoitetaan usein gluteeni-intoleranssiin. Ne ovat kuitenkin kaksi täysin eri asiaa. Vehnäallergia on “yleinen” allergia, aivan kuten allergia pölypunkeille tai siitepölylle. Kun nautit vehnäjauhoja tai muita vehnätuotteita, elimistö tulkitsee sen haitalliseksi ja laukaisee immuunijärjestelmän.

On myös mahdollista olla vain gluteeniherkkä. Gluteeniherkkyys on hyvin yleistä, mutta tila ei ole yhtä kriittinen kuin keliakia. Oireet ovat yleensä keliakian oireiden lievempiä muunnelmia, eivätkä ne voi vaurioittaa suolistoa pysyvästi. Jos sinusta tuntuu, että sinulla on ongelmia syödessäsi gluteenia, mutta sinulle on sanottu ettei sinulla ole gluteeni-intoleranssia tai vehnäallergiaa, voi olla vaihtoehto, että olet gluteenigherkkä.

Laktoosi-intoleranssi ja maitoallergia

Laktoosi-intoleranssi ei ole yhtä haitallinen kuin keliakia, mutta voi aiheuttaa ongelmia, kuten ilmavaivoja, ripulia ja vatsakipuja. Kuten keliakiassa, paras neuvo on välttää ainetta sisältävää ruokaa eli pääasiassa maitotuotteita.

Muuhun maailmaan verrattuna laktoosi-intoleranssi on harvinainen Suomessa ja Ruotsissa. harvinaista. Kyselyt osoittavat hieman erilaisia lukuja, mutta tulos on yleensä jossain 5-15 prosentin välissä. Kansainväliset tutkimukset ovat osoittaneet, että noin 70 prosenttia maailman ihmisistä on laktoosi-intolerantikkoja. Joissakin Aasian maissa lähes 100 prosenttia ihmisistä on laktoosi-intolerantikkoja.

Testi ruoka-intoleranssin varalta

Ruoka-intoleranssi tai yliherkkyys voi tuntua vaikealta määrittää ensi silmäyksellä. Kaikki sadat ravintoaineet – mistä tiedät tarkalleen, mitkä aineet aiheuttavat ongelmia kehossasi? Ruoka-intolerannsi on itse asiassa erittäin helppo testata. Me Get Testedillä tarjoamme kotitestejä, jotka kattavat 40–240 ruoka-aineitta riippuen siitä, miten laajan testin haluat. Meillä on myös yhdistelmä ruoka-intoleranssi- ja allergiatestejä sinulle, joka haluat testata kaiken.

Lue lisää kattavimmasta ruoka-intoleranssitesteistämme täältä: Ruoka-intoleranssitesti 240 koehenkilöä

Related Articles

Suolen oireyhtymästä

Kaikki vuotavan suolen oireyhtymästä

Kaikki histamiinista ja histamiini-intoleranssista

Kaikki histamiinista ja histamiini-intoleranssista

ibs

Kaikki IBS:stä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *